menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Nice zorluklara rağmen inatla devam ediyoruz

52 5
03.05.2024

6. Mardin Bienali için fikir anası Döne Otyam, küratör Ali Akay ve sanatçı İnci Eviner ne diyor? İlk küratör, bu bienalin küratörü ve bir sanatçının anlatımıyla karşınızda Mardin Bienali…

Bu yıl 10 Mayıs ile 24 Haziran tarihleri arasında yapılacak 6.Mardin Bienali iple çektiğim sanat etkinlikleri arasında ilk sırada.

Başladığı 2010 yılından bu yana hiç kaçırmadığım bienalin kimi eserleri sergilendikleri mekânlarla birlikte taptaze hafızamda.

İstanbul’da halen sergisi devam eden Nezaket Ekici Kasımiye Medresesi’nde, Hüseyin Çağlayan çektiği dev Tilda Swindon portreleri karşısındaki performansı, Dilara Akay’ın Mor Efrem Manastırındaki yerleştirmesi, Canan’ın terkedilmiş bir hamamdaki “Gönül İşi” eseri, Alman Karargahı’nda Gülsün Karamustafa’nın Melankolik Şahmaranı, Meryem Ana Kilisesi’nde Taner Ceylan’ın Hz. İsa’yı tasvir ettiği “Acıların Adamı” ve niceleri.

Eserlerin mekânlara uyumunu hem nefesim keserek izledim.

Çoğrafyanın çatışmalı siyasi çalkantılarına ve her türlü zorluğa rağmen bugüne kadar devam başarısının ardındaki isim kuşkusuz bienalin fikir anası ve ilk küratörü Döne Otyam.

GAP’ta çalıştığı yıllardan tanıdığım Döne Otyam’a, ilk kez Mardin Bienali’ne katılan İnce Eviner’e ve küratör Ali Akay’ı sorular yönelttim.

İlk küratör, bu bienalin küratörü ve bir sanatçının anlatımıyla karşınızda Mardin Bienali.

Bu arada Venedik Bienallerine katılmış dört sanatçının 6. Mardin Bienali’nde yer alacaklarını not düşeyim: Sarkis, İnci Eviner Nil Yalter, Güneş Terkol.

Döne Öytam: Bienal şehirde beklenen etkinlik

Sevgili Döne aradan 14 yıl geçtikten sonra Mardin Bienali’ni bugünlere getirmek nasıl bir duygu?

Hazırlık sergimizi de katarsak 15 yıl geçti. Hepimiz, hep beraber 15 yıl yaş aldık. Bazen ben de Karşılaştığımız nice zorluklara rağmen inatla devam ettiğimize bazen ben de inanamıyorum.

Bunun en büyük nedeni Mardin’de ve bölgede bienalin sonuçlarını görmemiz.

Mardin’de bienali bekleyenlerin olduğunu bilmek büyük mutluluk. Pandemiden sonra bunu çok daha iyi anladık. Herkes bienal ne zaman yapılacak diye soruyordu.

Bunu yaşamak gerçekten beni çok motive ediyor. Tam 1 ay boyunca kalabalıktan şehirde neredeyse yürünemiyor.

Büyük bir enerji çıkıyor ortaya. Esnaf, otelci, marangoz herkese iyi geliyor.

15 yıl önce “bienal turizmi başlatacağım” diye iddialı bir cümle kurmuştum. Bugün Mardin’e yapılan bienal turlarının turların haddi hesabı yok.

Ve en önemlisi bienale paralel açılan gerçekten çok özenli sergiler. Her edisyonda sayıları artıyor. Mesela bu edisyonda Güzel Sanatlar Lisesi’nden liseli gençler de sergi açıyor. Davetiyeyi aldığımda hissettiğim duygularımı ifade etmem imkânsız.

Esnaf ile birlikte çalışılan sergiler de oluyor. Bienal artık hem şehirde beklenilen bir

etkinlik hem de burada yaşayan sanatçılara da bir motivasyon oluyor.

Hep beraber zaten dopdolu olan Mardin’i biz de sanatla dolduruyoruz.

Mardin Bienali artık uluslararası platformlarda da bilinen bir bienal. Kurumsal alt yapımızı güçlendirmek için 6. Mardin Bienali’nden hemen sonra 2025 yılında Mardin Bienali Vakfı’nı hayata geçirmeyi arzu ediyoruz.

Sürdürülebilir bienal, sürdürülebilir fon ve sürdürülebilir insan kaynağı, daha profesyonel bir alt

yapı için, Mardin Bienali Vakfı’nı kurmak artık en büyük hedefimiz.

6. Mardin Bienali’ni destekleyip güç veren, sanata ve eğitime destekleriyle bilinen Hitay Vakfı, Mardin Bienali ile uzun süreli bir iş birliği amaçlıyor. Bu bienal ile ilk adımları atmış olduk. Bu işbirliği de amaçlarımızı gerçekleştirmek için bize büyük bir destek.

İnci Eviner: Bütün umutlar İstanbul’a bağlanmamalı

2019 yılında 58. Venedik Bienali’nde, Türkiye Pavyonunu temsilen Arsenale’de “Biz Başka Bir Yerdeyiz” serginiz ile yer almıştınız. Şimdi sanıyorum ilk kez Mardin Bienali’ne........

© Ekonomim


Get it on Google Play