Çaydan tuval yemek atıklarından boya
İş insanı ve sanatsever Melisa Sabancı Tapan’ın kurucusu olduğu, Yeniköy tepelerinde misafir sanatçıları ağırlayan Gate 27’nin son konuğu Damla Yalçın. Arter’de devam eden ve Ömer Koç’un zengin koleksiyonundan oluşan ‘Farz Et Ki Sen’ sergisinin sanatçılarından biri. Sergide, Koç koleksiyonundaki ‘Nakışlı Ayakkabı’ eseriyle yer alan Yalçın “nakış sanatçısı” olarak bilinse de sanatı bunun çok ötesinde.
İstanbul’da çalışan ve yaşayan sanatçı Ankara’da başladığı, İstanbul ve Polonya’da sürdürdüğü resim eğitimini birincilikle tamamlamış. Marmara Üniversitesi Tekstil Bölümü’nde sürdürülebilirlik ve biyoteksil üzerine yazdığı ‘Biyotekstillerin Sanat Pratiklerindeki Yeri’ başlıklı yüksek lisans tezi Damla Yalçın’ın sanatında kumaşa ve biyomalzemelere ilgisini ortaya koyuyor. Nitekim Gate 27’deki ‘Yaşayan Mekânlar’ yerleştirmesi, Türkiye’nin en önemli denim kumaş üreticisi Orta Anadolu’nun iş birliğiyle hayata geçmiş.
Yıllarca önce ekonomi yazarken Kayseri’de fabrikasını ziyaret ettiğim Karamancı Holding’e ait Orta Anadolu’yu uzun bir süre sonra karşımda sanatın destekleyicisi olarak görünce hem şaşırdım, hem sevindim. Orta Anadolu Pazarlama ve Sürdürülebilirlik Müdürü Sebla Önder’in “Markamızın geleceğin sanat, bilim ve teknoloji arasında köprü görevi görebilen sanatçılar tarafından şekilleneceğinize inanıyoruz” sözleri Orta Anadolu’nun vizyonu ortaya koyuyor zaten.
NAKIŞTAN BİYOSANATA
Yalçın resim eğitimi görmüş olmasına rağmen nakışa yönelmiş ve üretimlerinde kumaş ve tekstil malzemeleri kullanmış. Kavramsal çerçevesini çocukluk, bellek, mekân olarak belirlerken, teknik anlamda yüzey araştırmalarına ağırlık vermiş.
Kumaş, elyaf, fotoğraf kağıdı derken biyomalzemelere yönelmiş. Gate 27’deki buluşmada “Nakıştan biyosanata geçmem yeni yüzeylere yönelme isteğimden kaynaklanıyor” diyor. “Kendimi yüzey araştırmacısı olarak da tanımlıyorum” diye ekliyor. Günümüzün en sıcak konusu sürdürülebilirlik kavramı çerçevesinde doğada çözülebilen ve doğaya hiçbir zararı olmayan malzemeleri çalışmalarının odağına almış. Polonya’da başladığı disiplinler arası çalışmalarına bu konuda ihtisaslaşmış olan Sabancı Üniversitesi’nde devam etmiş. Hali hazırda üniversitenin biyoloji laboratuvarında araştırma ve deney çalışmalarını sürdüren Damla Yalçın, Orta Anadolu ile iş birliği kapsamında Kayseri’deki fabrikayı ziyaret etmiş. Fabrikanın atık kumaşlarını kullanmış. Ayrıca atık yemeklerden üretilen boyayı da Gate 27’de gördüğümüz yerleştirmede kullanmış. Sanatçının Gate........
© Ekonomim
visit website