Türkiye’de ‘Sağlıklıyım’ diyenlerin oranı azalıyor
Tıbbi teknoloji şirketi Siemens Healthineers Türkiye, ülkemizdeki sağlık farkındalığına dair çarpıcı veriler ortaya koyan ‘Sağlık Okuryazarlığı Araştırması’nın ikincisini gerçekleştirdi. “Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Araştırması” Türkiye’nin çeşitli illerinde yaşayan, farklı demografik özelliklere sahip, 18-65 yaş arasındaki 400’den fazla kadın ve erkek ile yüz yüze yapılan görüşmelerden elde edilen sonuçları yansıtıyor.
Method Research Company tarafından yürütülen 2024 yılı araştırması, iki yıl önce yapılan çalışma gibi, bireylerin hastane tercihi, yaşam tarzı, hastalıklar, koruyucu sağlık hizmetleri kullanımı, sağlık bilgisine erişim ve gelecek beklentileri hakkındaki görüşlerini ortaya koyma amacı taşıyor.
Geçtiğimiz günlerde, Siemens Healthineers Türkiye Görüntülemeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ertan Cömert ve Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Can Çevikol’un katılımıyla gerçekleştirilen basın toplantısında paylaşıldı.
Toplantıda şirketin sağlık okuryazarlığını artırmayı amaçladığı projelerini tek çatı altında toplayan ‘Bilmende Fayda Var’ platformu da Kurumsal İletişim Direktörü Nesrin Kalay Bozpınar tarafından tanıtıldı.
Siemens Healthineers Türkiye Sağlık Okuryazarlığı 2024 Raporu’na göre Türkiye’de kendini sağlıklı görenlerin oranı yüzde 64. Bu oran 2022’deki ilk araştırmada yüzde 71 seviyesindeydi. Araştırmaya göre halkımızın yüzde 55’lik kesimi sağlık hizmetini öncelikli olarak devlet hastanesinden almak istiyor. İkinci sırada yüzde 25 ile özel hastaneler yer alıyor.
2022 sonuçlarıyla kıyaslandığında devlet hastanelerinin tercih edilme oranı yüzde 61; özel hastanelerin tercih edilme oranının ise yüzde 22 olduğu görülüyor. Tercih dağılımında üniversite hastanelerinin ve sağlık ocaklarının oranın yüzde 10 seviyesinde çıkmış olması dikkat çekiyor.
“Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Araştırması” sonuçları, sağlık okuryazarlığı alanında yapılacak çok şey olduğunu gösteriyor. Halkımız sağlık hizmetleri konusunda eksik ya da yanlış bilgiye sahip ve önyargıları var. Düzenli bakım ve kontrol yaptırmıyor. Bu veriler, sağlık okuryazarlığı konusunun önemini ve bu konuda çalışma yapma zorunluluğunu ortaya koyuyor.
- ‘Check-up yaptırmıyorum’ diyenlerin oranı yüzde 78 olması dikkat çekici bir veri. Düzenli check up’a gidenler ise kontrollerini ortalama 3,5 yılda bir yaptırıyor.
- 30 yaş üzeri kadınların yüzde 77’si hiç mamografi çektirmediğini belirtiyor.
- Katılımcıların yüzde 76’sı laboratuvar hizmetlerine ve sonuçlarına güveniyor. Ancak ‘Hiç kan sayım testi yaptırmadım’ diyenlerin oranı yüzde 21, kanser belirteç testi yaptıranların oranı ise yalnızca yüzde 17.
- Katılımcıların yüzde 68’i radyoloji hizmetleri ile ilgili bilgileri doktor ve hemşireden, yüzde 34’ü internetten, yüzde beşi ise sosyal medyadan ediniyor.
- Tomografide cihaz markasına göre radyasyon dozunun değişiklik........
© Ekonomim
visit website