Küresel ekonomide yumuşak inişten, yumuşak toparlanmaya doğru
Küresel finansal piyasalar açısından 2024 yılının boğa mı yoksa ayı mı piyasası olacağı sorulsa ve tek bir yanıt istense cevabımız boğa olur. Piyasaların iyimser olmak için nedenleri kötümser olmak için olan nedenlerinden daha fazla gözüküyor.
Baz senaryo iyimser olsa da…
Başta Fed olmak üzere büyük Merkez bankalarının ne zaman ve ne boyutta faiz indireceği tartışılmaya devam etse bile faizlerin inme ihtimalinin yüksek olması piyasaların risk iştahını arttıracak başlı başına en önemli unsur olarak karşımızda duruyor. Bu nedenle, yılın geneli iyimserlik senaryosuna daha yakın olacaktır. Faiz indirimleri ne kadar yakınsa ve ne kadar güçlü olursa bu iyimserlikte o kadar artar. Bu tahminimiz elbette bir baz senaryo. Özellikle, jeopolitik risklerin güçlenmesi durumunda, hem büyüme hem de enflasyon olumsuz etkilenecek. Dolayısıyla durgunluk ve enflasyonun beraberce olduğu stagflasyon ortamına girme ihtimali artacak. Böyle bir senaryo piyasalar için en olumsuz senaryolardan birisi denilebilir. 300 trilyon $’ın üzerinde borcun olduğu bir dünyada her yavaşlama, reel taraftaki sorunun bu borcu veren finans sektörüne bulaşıp bulaşmayacağı kaygısını sürekli gündemde tutacak ve arttıracaktır. Benzer şekilde, yüksek enflasyon yüksek faiz anlamına geleceği için, güçlü tahvil portföye sahip finansal kurumların zarar edebileceği bir tablonun ortaya çıkma olasılığı da artacaktır. Finansal kurumlara bulaşma demek kriz demektir.
Paritede ibre Euro lehine
Böyle bir risk elbette var ama jeopolitik risklerin artacağı yönünde net bir kanıt ve gelişme olmadıkça piyasalar daha iyimser........
© Ekonomim
visit website