Bir banka ve yalnızlık
Bir anı
Osmanlı Bankası Müzesi binasını bilir misiniz? Diyelim ki, Şişhane’den Karaköy’e gitmek istiyorsunuz. Bankalar Caddesi diye de anılan Voyvoda caddesinden Karaköy’e doğru iniyorsunuz. Hedefinize çok kısa bir mesafe kalmışken yan yana duran iki muhteşem bina gözünüze çarpar. Osmanlı Bankası Müzesi bunlardan ikincisindedir. Aslında burası müze olmadan önce Osmanlı Bankası Genel Müdürlüğü idi. Osmanlı Bankası tarihi ise bayağı eskidir. Bankanın başlangıcı 1856 yılında kurulan İngiliz sermayeli Bank-ı Osmani’ye dayanır. Sonra, bu banka bir Fransız mali grubu ile ortaklık kurmuş. Banka, 1863’de Bank-ı Osmanî-i Şahane adı altında çalışmaya başlamış. Bank-ı Osmanî-i Şahane, uzun yıllar imparatorluğun resmi bankası ve hazinedarlığı görevini görmüş.
Banka, Cumhuriyet döneminde de Merkez Bankası'nın kuruluşuna kadar hazine işlemlerini sürdürmeye ve Devlet Bankası statüsünü korumaya devam etmiş. Bu dönemde "Osmanlı Bankası" adını almış. 1933 yılının Haziran ayında imzalanan sözleşme ile özel bir ticari bankası olarak yapılanmış.
Osmanlı Bankası, 1996 yılında Doğuş Grubu tarafından satın alındı. Doğuş Grubu’nun kurucusu Ayhan Şahenk, bankayı ilk ziyaretinde şöyle demişti: “Bu bankayı Vehbi Koç da çok almak istedi, ama bana nasip oldu”. Banka 2001 yılında grubun bir bankası olan Körfez Bankası ile birleşti. Yine aynı yıl grubun bir başka bankası olan Garanti Bankası’na katıldı. Başka bir deyişle, dönemin becerikli(!) bankacıları asırlık bir bankayı beş yıl içinde, 145. kuruluş yılında........
© Ekonomim
visit website