Strateji hakkında
Strateji, terim olarak Yunancadaki “Strategia-savaş sanatı” kelimesinden geliyor. Eski Yunancada “stratos” (ordu) ve “ago” (yönetmek, yön vermek) kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş bir sözcük. Bazı yazarlar, kelimenin Latince “stratum” kelimesinden türetildiğini ifade ediyor ki, bu da Latincede “yol, çizgi, nehir yatağı” anlamlarına geliyor. Stratejinin sözlük anlamı, Türk Dil Kurumu tarafından “Önceden belirlenen bir amaca ulaşmak için tutulan yol” ya da “bir ulusun veya uluslar topluluğunun, barış ve savaşta benimsenen politikalara destek vermek amacıyla politik, ekonomik, psikolojik ve askerî güçleri bir arada kullanma bilimi ve sanatı” olarak tanımlanıyor. Strateji, “düşmanın ne yapabileceği ve ne yapamayacağını belirleyerek buna göre genel bir plan yapmak, kendi güçlerini yerleştirerek gerektiğinde harekete geçirmek” olarak da tarif ediliyor. Kavram olarak strateji savunma alanında geniş olarak kullanılmakla birlikte, zaman içerisinde yönetim alanında da kullanılmaya başlanmış. Yönetim biliminde ise strateji, “bir organizasyonun amacına ulaşmak için izleyeceği yollar” anlamında kullanılıyor. İşletmelerin ya da organizasyonların rakiplerine karşı izleyeceği stratejiler, önce “Stratejik Planlama” ve daha sonra da “Stratejik Yönetim” adı verilen bir disiplinin doğmasına neden olmuş. Michael Porter stratejiyi, “Organizasyonlar için hedeflerin belirlenip, bu doğrultuda kaynaklar kullanılarak belirlenen hedeflere ulaşılması", diğer bir ifade ile “kabaca gidilmek istenen yerin belirlenip, o yere nasıl gidileceğinin tespit edilmesi” şeklinde tanımlıyor.
Stratejik yönetim modeli, işletmelerin sistematik bir şekilde durum analizi yapmalarını sağlayan, kendilerini ve kendi ürünlerini, faaliyette bulundukları sektörü ve piyasayı, müşterilerini ve rakiplerini tanımalarına yardımcı olan, bu sayede işletmelerin kendilerine uygun misyon, vizyon ve stratejik hedefler belirlemelerini ve stratejik kararlar alarak operasyonel planlar oluşturmalarını kolaylaştıran bir yöntem. Ayrıca, alınan stratejik kararlar sonucunda oluşturulan operasyonel planların ne derece etkili olduğu gözden geçirilerek gerekli önlemlerin alınması, işletmelerin daha etkin stratejilerle daha verimli olmalarını sağlayacak bir unsur.
Bir işletmenin hedeflerine ulaşmasına yardımcı olan bir planı ifade eden iş stratejisi, pazarlama, finans, operasyonlar ve diğer alanlarda kullanılacak uygun taktiklerin belirlenmesi ile işletmeye rekabet avantajı sağlıyor. Örnek olarak, büyümeyi hedefleyen bir işletme bir büyüme stratejisi uygularken, karlılığını artırmayı hedefleyen bir işletme maliyet düşürme stratejisi uygulayabilir. Başarılı işletmelerin genellikle düzenli olarak gözden geçirdikleri ve güncelledikleri iyi tanımlanmış strateji ve süreçlerinin olduğunu görüyoruz. Etkili bir iş stratejisi geliştirmek, günümüz pazarında rekabet etmek isteyen herhangi bir kuruluş için oldukça önemli bir husus. Tüm işletmelere uyan tek bir yaklaşım olmasa da her işletmenin sağlam bir stratejik temel oluşturmak için atabileceği belirli........
© Ekonomim
visit website