menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Enerji geçişinde kritik mineral ve metallerin önemi

10 1
01.01.2024

Yükselen iklim hedefleri ve net sıfır emisyonlu bir ekonomiye geçiş, malzeme tedarik zincirlerinin temelden değişeceği bir dönemi işaret ediyor. Bu dönemde, enerji geçişinin gerektirdiği malzeme talebi, beklenen kıtlıklar, tedarik zinciri riskleri ve gerekli eylemler ön plana çıkıyor. Net sıfıra geçiş sürecinde, enerji sektöründe temel teknolojik değişimler gerekiyor. Elektrikli araçlar (BEV'ler), geleneksel içten yanmalı araçlara (ICE) kıyasla - daha fazla malzeme ihtiyacına sahip. Bu artış özellikle lityum, kobalt, nikel, bakır ve nadir toprak elementleri gibi malzemelerde tedarik zincirleri üzerinde baskı oluşturuyor. 2030 yılına kadar, dünya genelinde birçok kritik mineral ve metalde ciddi kıtlıklar bekleniyor. Örneğin; nikel talebinin, 2021'den 2030'a kadar yılda %6-%8, kobalt talebinin %8-12 oranlarında artması bekleniyor. Disprosyum gibi nadir toprak elementleri, talebin p'ine isabet eden arz sebebiyle kıtlıklarla karşılaşabilecek vaziyette. Doğal olarak bu kıtlıklar, malzeme fiyatlarında önemli artışlara ve teknolojik dönüşümün yavaşlamasına yol açabilir.

Mineral ve metal tedarikindeki bölgesel yoğunlaşmalar önem arz ediyor. Çin nadir toprak elementleri konusunda p'e varan bir hâkimiyete sahipken, Demokratik Kongo Cumhuriyeti dünya kobalt üretiminin `'ını, Endonezya ise nikel üretiminin 0'unu gerçekleştiriyor. Bu tarz yoğunlaşmalar, bölgesel arz güvenliği ve ticari gerilimler açısından riskler taşıyor. Dolayısıyla, net sıfır sürecinde enerji geçişinin başarısı, malzeme tedarik zincirlerinin adaptasyonuna bağlı diyebiliriz. Arz yönünde, madencilik projelerinin ölçeklendirilmesi ve teknolojik çeşitliliği destekleyecek politikalar geliştirilmesi elzem. Örneğin; lityum üretiminin 2021'den 2030'a kadar yıllık - oranında artırılması lazım. Talep yönünde ise daha az malzeme yoğun teknolojilere geçiş ve malzeme verimliliğine odaklanmak gerekiyor. Bunun için de malzeme inovasyonuna ve döngüsel ekonomi uygulamalarına yatırım yapılması gerekli.

Enerji geçişinin karşılaştığı malzeme tedarik sorunları, karmaşık ve çok boyutlu bir yaklaşımı da gerektiriyor. Hükümetler ve şirketler, bu zorlukların üstesinden gelmek ve rekabet avantajını korumak için uzun vadeli, stratejik planlar geliştirmeli. Bu hem arz güvenliğini sağlamak hem de küresel iklim hedeflerine ulaşmak için kritik öneme sahip. Yenilenebilir enerji teknolojileri için gerekli olan kritik mineraller, bu teknolojilerin üretimi ve işletilmesinde önemli rol oynuyor. Yenilenebilir enerji sektöründe yaygın olarak kullanılan bazı kritik mineraller ve bunların kullanım........

© Ekonomim


Get it on Google Play