2024’te dünya ekonomisi ve ticaretinin seyri
Son dönemde küresel düzeyde yaşanan çok değişkenli krizler dünya ekonomisini etkileyerek yeni risk ve belirsizlikler oluşturuyor. Şubat ayında McKinsey Danışmanlık firması tarafından yayınlanan Küresel Ekonomi İstihbaratı (Global Economics Intelligence) raporunda 2024 yılında dünya ekonomisini etkileyen trendler ve riskler ele alınıyor. Raporda küresel ekonominin 2023 yılında beklenenden daha dirençli bir performans sergilemesine rağmen tam anlamıyla istikrarlı bir iyileşme sağlanamadığı belirtiliyor. 2024 yılında ise belirsizliklerin devam ettiği bir ekonomik ortam bekleniyor. Bir yandan, hizmet sektöründeki güçlü büyüme, birçok ekonominin GSYH’nda yaşanan büyüme ve işsizlik oranı gibi ekonomik göstergelerde görülen istikrarlı iyileşme başta olmak üzere küresel ekonomide pek çok olumlu gelişme yaşanıyor. Ancak diğer taraftan, durgun bir imalat ortamı, küresel ticaret akışlarında yaşanan düşüş, tedarik zincirlerine ilişkin özellikle Kızıldeniz ve Panama Kanalı üzerinden gerçekleşen taşımacılıkta yaşanan olumsuz gelişmeler sonucu ortaya çıkan belirsizlikler ve küresel çapta devam eden yüksek enflasyon küresel ekonomiyi olumsuz etkiliyor.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Ocak 2024 Dünya Ekonomik Görünüm raporunda, küresel ekonominin "şaşırtıcı derecede dirençli" olduğuna dikkat çekilerek, bir önceki rapor dönemi olan Ekim ayı tahminlerine kıyasla küresel ekonomi büyüme tahminlerinde ılımlı bir artış ile büyümenin 2024 yılında %3,1 ve 2025 yılında ise %3,2 oranında gerçekleşeceği öngörülüyor. IMF bu durumu "ABD ve bazı büyük yükselen piyasalar ile gelişmekte olan ekonomilerdeki dayanıklılığa ve Çin tarafından sağlanan mali desteğe" bağlıyor. Enflasyonun istikrarlı bir şekilde düşmesi ve büyümenin devam etmesi ile IMF analizinde küresel ekonominin "yumuşak inişe doğru son alçalma" sürecinde olduğu benzetmesi yapılıyor.
Bu arada, OECD bileşik öncü göstergeleri Çin ve Birleşik Krallık başta olmak üzere, gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerin çoğunda bir toparlanmaya işaret etse de rapor kapsamında araştırmanın yapıldığı ekonomilerde tüketici güveninin genel olarak düşüş eğiliminde olduğu görülüyor. Bununla birlikte, ABD 2023 yılını iyimser tüketici güveni verileri ile kapattı. ABD'de Conference Board Tüketici Güven Endeksi, mevcut iş koşullarında, iş ilanlarında ve kişisel gelir görünümünde beklenenden daha iyimser bir ortamın oluşmasının etkisiyle aralık ayında 110,7'ye yükseldi.
Rusya ve Çin, perakende satışların çoğu ülkede nispeten durağan kaldığı bir ortamda perakende satış büyümesindeki toparlanmayla öne çıkıyor. Çin’de perakende satışlar, 2022 yılında görülen %0,2’lik düşüşün ardından 2023 yılında önemli ölçüde artarak %7,2 oranında yükseldi. 2022 yılında %0,5 artan tüketim malları satışları 2023’te %5,8 artarken, 2022 yılında %6,3 düşüş yaşayan gıda hizmetleri satışları 2023'te yılında ,4 ile kayda değer bir artış gösterdi. ABD'de Kasım ayında 706,0 milyar dolar seviyesinde gerçekleşen perakende ve gıda hizmeti........
© Ekonomim
visit website