Çok geç olmadan Marmara’yı kurtaralım!
Ormanlar nasıl bir ülkenin hayat damarı ve soluduğumuz oksijenin ana kaynağı ise, deniz çayırları da denizlerin akciğeri konumunda; fakat diğer doğal kaynaklarımız gibi, onlar da tehdit altında.
Denizleri ve deniz kaynaklarını koruma; ekolojik dengeye ve sürdürülebilirliğe destek olma hedefiyle “Dünya bizim gelecek bizim” yaklaşımını benimseyen İş Bankası, geçtiğimiz sene Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) iş birliğiyle “Denizlerin Geleceği: Deniz Çayırları” projesini hayata geçirdi.
Proje ile Marmara Denizi’nin sağlığı için kritik öneme sahip son Posidonia oceanica deniz çayırlarının haritalanması, üzerindeki atıklardan temizlenmesi ve korunması sağlanarak denizlerin korunması, ekolojik dengeye ve sürdürülebilirliğe destek olunması amaçlandı.
Projede şimdi şamandıralama aşamasına geçiliyor. Projenin yeni etabı için şamandıraların atıldığı bölgeler arasında yer alan Beykoz açıklarında, İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik Lideri İzlem Erdem ve TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk ile bir araya geldik. Prof. Öztürk’ün dediği gibi, ¨Marmara denizi ve boğazları bir biyolojik koridor ve korunması gerekiyor.¨Oysa Marmara’daki yaşam tehdit altında. Kaybolan ve tehlike altında olan türler arasında Uskumru Orkinos ve Kılıç balıkları var… Bu nedenle denizlerimizi kurtarmak için harekete geçmeyi daha fazla erteleyemeyiz.
İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik Lideri İzlem Erdem’in yorumları da bu durumu net bir şekilde ortaya koyuyor: “İklim değişikliği tehdidine karşı tüm kurumlara önemli sorumluluklar düştüğünü belirterek denizlerdeki biyolojik çeşitliliğin korunması, kirliliğin azaltılması ve bu güzelliklerin nesiller boyu devam etmesi için sürdürülebilir çözümler geliştirmeye, bilinçli adımlar........
© Ekonomim
visit website