“Tasarım bilincini Türkiye geneline yaymayı hedefliyoruz”
2015 yılında kurulan Türkiye Tasarım Vakfı, tasarım odaklı yaklaşım ile Türkiye’nin sosyal ve ekonomik gelişimine katkı sağlamayı hedefliyor.
Genç tasarımcıların gelişmesine ve nitelikli tasarımın üretilmesine zemin hazırlamayı amaçlayan TTV, misyonunu, “daha iyi bir dünya için tasarım farkındalığı oluşturmak” olarak tanımlıyor. Türkiye Tasarım Vakfı Genel Müdürü Doç. Dr. Serhat Başdoğan tasarımın; sanat, kültür, sanayi, ticaret, turizm, ar-ge dahil, çok disiplinli bir iş olduğuna dikkat çekiyor ve tasarım “bir farkındalık meselesi” diyor. Doç. Dr. Başdoğan ile tasarımın etki gücünü konuştuk.
“Tasarım Türkiye’de aynı sanat gibi, ayrıcalıklı gruplara aitmiş gibi algılanıyor. Oysa tasarım genel olarak bir yetenek, bir farkındalık meselesi. Tasarım meselesi bir yaşam kültürü, toplumsal bir bilinç gerektiriyor. Türkiye Tasarım Vakfı’nın temel amacı da toplumsal bilincin oluşturulması. Bugün ABD’de, Los Angeles, New York, Boston gibi farklı şehirlerde tasarım endüstrileri gelişmişken, Türkiye'de genel olarak İstanbul merkezli. Ankara, İzmir bile bunun dışında kalıyor. Biz, uzun vadede tasarım bilincini Türkiye geneline yaymayı hedefl iyoruz. Bunun yanı sıra, farklı gelir düzeyi, kadın-erkek, genç-yaşlı herkesin tasarım faaliyeti içinde olması için çalışıyoruz.”
“Deprem sonrasında kentlerin tasarımı, afet sonrası kentlerin iyileştirilmesi, buradaki tasarım faaliyetinin bir insani yardıma dönüşüp dönüşemeyeceği konusu gündeme geldi. Depremin ikinci, üçüncü gününden itibaren ilk başta konteyner kentlerin tasarımına başladık. Sonra da kalıcı konutların tasarımını ele aldık. Dünya genelinde, yaşanan bir depremin birinci ayı akut yardımla geçiyor. İlk altı ayı geçici barınmayla devam ediyor. İki yıllık süreçte kalıcı konutların tasarımı........
© Ekonomim
visit website