Yok artık, daha neler!
“Bağcıyı dövme” değil “üzüm yeme” niyetiyle kaleme alınan bu yazıda yer-zaman-firma adı-idare adı gibi ayrıntılara yer verilmemiştir. Ama “Yok artık, daha neler! Bence abartıyorsun.” diyenlere, olayla ilgili tüm belge ve bilgilere sahip olduğumu da belirtmek isterim.
Dünya tarihinde örneğine az rastlanır bir felaket 6 Şubat 2023’te Türkiye’yi vurdu. Doğu Anadolu Fay Hattı’nın Kahramanmaraş-Hatay aksındaki kırılma 7,7 ölçeğinde büyük bir deprem yarattı. Dokuz saat sonra aynı aks üzerindeki ikinci kırılma bölgede 7,6 ölçeğinde ikinci bir deprem yarattı. Yüzeye yakın ve yanal atımlı bu depremler bölgede büyük bir yıkıma neden oldu. Resmi rakamlara göre her iki depremde 51 bin kişi öldü ve 108 bin kişi yaralandı. Gerçek rakamların çok daha yüksek olduğuna ilişkin iddiaları bugün de ileri sürenlere rastlanıyor.
Olay sadece Türk vatandaşlarının değil neredeyse vicdan sahibi tüm dünya insanının yüreğini yaktı. Böyle bir büyük felaketle sadece AFAD’ın baş etmesi mümkün değildi. Gerek ülkemizdeki sivil toplum kuruluşları gerekse diğer ülkelerden gelen kurtarma ekipleri harekete geçti. Depremin gerçekleşmesinden 296 saat sonra bile 1’i çocuk 3 kişi enkaz altından kurtarıldı.
Özellikle İskenderun’da denize çöken binalar içinde kalan insanların bir kısmının suya gömülerek boğulduğu yönündeki iddialara yürek dayanmıyordu. Profesyonel dalgıçlar, yıkıntılar ve kirli su içindeki bu cesetleri bulamıyordu. AFAD tedarikçilerine başvurarak “bize acele el sonar cihazları temin edin” deyince, bir tedarikçi firma hemen Kanada’daki firmaya sipariş veriyor. Kanada firması da zaman kaybetmeden ürünleri Türkiye’ye gönderiyor. “AquaEye” adlı 25 adet “Yapay zekâ Tabanlı İnsan Tespit El Sonarı”nın ithalat işlemleri için harekete geçiliyor. Cihazın kullanma kılavuzunda “Sualtındaki cesetlerin yerini tespit etmek amacıyla kullanılır” deniliyor. Kısacası, “yakınımı depremde kaybettim, bari cesedini bulup da gömeyim” diye düşünen insanların yüreklerine bir nebze de olsa su serpme amacıyla bu el sonarları ithal ediliyor ve bölgede kullanılıyor.
Konuyla ilgili olarak İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlı, Gümrükler Genel Müdürlüğü’ne muhatap olarak yazdığı yazıda, anılan eşyanın “3065 sayılı KDV Kanununun 13/F maddesi gereğince KDV’den, 4760 sayılı ÖTV Kanunu Genel Tebliği’nin 7.1.1 maddesi........
© Ekonomim
visit website