menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Hırvatistan pazarında Çin’den daha çok Avrupalı rakiplerimiz var

7 0
20.06.2024

Hırvatistan pazarında özellikle İtalyan, Alman, Polonyalı, Fransız ve eski Yugoslav ülkelerinin ağırlığı var. Birçok Türk ürünü bu ülkelerden gelmekte.

Geçtiğimiz hafta yaptığım iş seyahatinden dolayı bu haftaki yazımda Hırvatistan’ı konu edinmek istedim. Bu hafta şairin Adriyatik’in incisi olarak tanımladığı Hırvatistan’dayız. Yaklaşık 4 milyon nüfusu ile Orta Avrupa’nın, Balkanların ve Akdeniz’in kesiştiği ve doğası, mimarisi, ılıman havası, sıcakkanlı insanları ve temizliğiyle ziyaret edenleri etkileyen bir ülke. Birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi Zagreb’de de Çinlilerin toptancı yerini görmeme rağmen Hırvatistan pazarında Çin’den daha çok Avrupalı rakiplerimizin olduğunu gözlemledim. Marketlerde özellikle İtalyan, Alman, Polonyalı, Fransız ve eski Yugoslav ülkelerinin ağırlığını ve hatta birçok Türk ürününün bu ülkelerden geldiğini gördüm.

Türk Hava Yolları ile Başkent Zagreb’e uçuş yaklaşık 2 saat sürüyor. Hırvatistan’ın AB üyesi olmasından dolayı ülkeye Şengen vizesi ile giriş yapabiliyoruz. Hırvatistan ile aramızda bir saatlik zaman farkı var. Turizm ülkesi olduğundan dolayı kapıda güçlük çıkarmıyorlar. Fakat siz yine de otel rezervasyonunuzu ve dönüş biletinizi yanınızda bulundurun. Hırvatistan genel olarak güvenli bir ülke. Hatta öyle ki caddelerde araçların içinde anahtarları bırakılmış çalışan araçlar görebilirsiniz. Dünyanın en güvenli on ikinci ülkesi olduğu söyleniyor. Ben Hırvatistan ziyaretlerimde araç kiralamayı tercih ediyorum. Siz de güvenle araç kiralayabilirsiniz.

HİZMET SEKTÖRÜNDE VE ÖZELLİKLE TURİZMDE GÜÇLÜ

Hırvatistan’ın ekonomisine baktığımızda hizmetler sektörünün ve özellikle de turizmin ülke ekonomisi için önemini görüyoruz. Hırvatistan dış ticaretindeki açığını turizm gelirleri ile kapatmaya çalışıyor. Turizm, konaklama, yemek ve lojistik, hizmet sektörünün önemli alt sektörleri.

Hırvatistan’da geniş bir tarımsal üretim yelpazesinden bahsedebiliriz. Hırvatistan buğday, mısır, kümes hayvanları, yumurta ve şarap üretiminde kendi kendine yeterli durumda olup tahıllar, yağlı tohumlar ve balık ürünlerinde dış ticaret fazlası veriyor.

GEMİ ÜRETİMİNDE 5. SIRADA

Sanayi sektörüne baktığımızda; gıda ürünleri, metal ürünleri, mineral ürünler, eczacılık ürünleri ve makine ekipmanları imalatı öne çıkıyor. İmalat sanayi ve ihracat içerisinde en yüksek pay gıda sanayisinde. Bununla birlikte Hırvatistan gemi üretiminde dünya sıralamasında beşinci sırada yer almakta.

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN MİLLİ GELİR 22 BİN 966 DOLAR

2024 IMF verilerine göre; 2024 yılı itibariyle 196 ülke arasında dünyanın 74. büyük ekonomisi olan Hırvatistan’da 2024 yılında 88 milyar dolar olacağı tahmin edilen GSYİH’nın 2025 yılında 92 milyar dolara ulaşması bekleniyor. 2024 yılında sabit fiyatlara göre %3 oranında artması beklenen GSYİH’nin, 2025 yılında %2,7 oranında artacağı tahmin edilmekte. Ayrıca cari fiyatlara göre Hırvatistan, 2024 yılında 22 bin 966 dolarlık kişi başına düşen milli gelir ile dünyada 55. sırada yer almakta.

İHRACATINDA EN BÜYÜK PARTNERİ İTALYA

İhracatında en büyük partneri İtalya. İtalya’nın komşu ülke olarak Hırvatistan pazarını domine ettiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Hırvatistan’a ürün ihraç etmiyor olabilirsiniz, ancak eğer İtalya’ya ürünlerinizi ihraç ediyorsanız doğal olarak ürünlerinizi Hırvatistan pazarında da görebilirsiniz. İtalya’dan sonra diğer önemli ihracat ortakları sırasıyla; Almanya, Slovenya, Bosna Hersek, Macaristan, Sırbistan, Avusturya, ABD, Fransa, Polonya ve Türkiye olarak sıralanıyor.

Hırvatistan daha çok ne ihraç ediyor diye baktığımızda; mineral yakıt ve yağlar, elektrikli makina ve cihazlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, ağaç ve ahşap eşya, odun kömürü, eczacılık ürünleri, motorlu kara taşıtları, demir veya çelikten eşya, örme giyim eşyası ve aksesuarı, plastikler ve mamulleri, alüminyum ve alüminyumdan eşyaların en çok ihraç edilen ürün grupları olduğunu görüyoruz. Hırvatistan’ın ithalatına bakacak olursak, az önce söylediğim üzere ihracatında olduğu gibi ithalatında da ülkenin en büyük part neri İtalya.

Kendi sektörüm için şunu rahatlıkla söyleyebilirim; perakende mağazalarını gezdiğimde, raflarda İtalya, Polonya, Çekya ve Hollanda’dan re-export yapılarak Hırvatistan’a gelen Türk ürünlerini gördüm. İtalya’dan sonra en büyük ithalat partnerleriyse sırasıyla; Almanya, Slovenya, Macaristan, Avusturya, Polonya, Hollanda, Bosna Hersek, Çin, Sırbistan ve Türkiye. Hırvatistan’ın........

© Ekonomim


Get it on Google Play