Hayvancılığın yol haritası ithalatın gölgesinde kaybolmasın
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, hayvancılıkta 5 yıllık yeni bir yol haritası açıkladı. Geçen Cumartesi Kayseri Tarım Fuarı’nda karşılaştığımız Bakan Yumaklı, yol haritasını açıklayacağı basın toplantısına davet etmiş ancak, Antalya’da Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği’ndeki toplantıda konuşmacı olmam nedeniyle katılamadım.
Toplantıya katılamasam da Bakan İbrahim Yumaklı’nın konuşmasını sonradan baştan sona izledim. Yaptığı sunum ve konuşmayı da okudum.
Öncelikle 2024-2028 dönemini kapsayan “Hayvancılık Yol Haritası” üretimi, hayvancılığı desteklemeyi, hastalıklarla mücadeleyi, üretim planlamasını merkeze alan bir çalışma. Bugüne kadar çoktan uygulanması gereken politikaları kapsıyor. Bazı eksiklikleri olmasına rağmen uygulanırsa hayvancılığa ivme kazandıracak bir yol haritası.
Her bakan kendi yol haritasını çiziyor ama uygulayamıyor
Hayvancılık Yol Haritası’nın geçmiş deneyimleri de dikkate alarak şöyle değerlendirmekte yarar var:
1- Geçmişte benzer birçok yol haritası, proje, strateji belgesi hazırlandı. En azından benim arşivim bu yol haritalarıyla dolu. 1996’da tarım yazmaya başladım. Arşivi biraz karıştırınca Tarım ve Köyişleri Bakanı Mustafa Taşar’ın 4-5 Kasım 1998’de Ankara’da yapılan 1. Hayvancılık Kongresi’nde kendi deyimiyle: ” Hayvancılık sektörünü bir bütün olarak ele alan ve ayağa kaldıracak dev bir plan ‘Türkiye Hayvancılığını Geliştirme Projesi’ hazırladık. Beş yıllık bir uygulama süresini içeren projemizin 1,3 milyar dolara mal olacağı hesaplanmıştır.”
AK Parti’nin ilk Tarım Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü, 2005 yılında “Hayvancılık Stratejisi 2005-2013" diye çok kapsamlı bir yol haritası hazırladı. Sadece 5 ay sonra görevden alınınca yerine gelen yine aynı partiden Mehdi Eker bu stratejiyi rafa kaldırdı ve kendi stratejisini hazırladı. O yol haritası ile ilk kez saman ithal edildi, ilk kez kurbanlık koyun ithal edildi. İthalatta rekorlar kırıldı.
Geçmiş yol haritaları ithalatta rekora götürdü
Mehdi Eker’den sonra göreve gelen Faruk Çelik de hayvancılığa özel önem verdi. Açıkladığı “Milli Tarım Projesi”nin en önemli ayağını ‘Hayvancılıkta Yerli Üretimi Destekleme Modeli’ oluşturuyordu. Artan kırmızı et talebini karşılamak, damızlık üretimini geliştirmek, meraları rasyonel kullanmak, hayvan hastalıklarıyla etkin mücadele etmek, buzağı ölümlerini önlemek, süt üretiminde sürdürülebilirliği sağlayarak ihracat bazlı büyümek gibi temel hedefleri olan bu model kapsamında 30 ilden oluşan mera hayvancılığı yetiştirici bölgeleri, damızlık düve üretim merkezleri, damızlık koç-teke üretim merkezleri, damızlık manda üretim merkezleri ve hastalıktan ari bölgelerin genişletilmesi öngörülüyordu. Sonuçta bu yol haritası da ülkeyi ithalat belasından kurtaramadı.
Faruk Çelik’ten sonra göreve gelen aynı partinin Tarım Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba bu projeyi tümüyle rafa kaldırdı. Farklı projeler gündeme getirdi. Bekir Pakdemirli ise 2022’den sonra hayvan ithalatının, et ithalatının bir daha yapılmayacağını söyledi. İthalatta rekor kırıldı.
İşin özü gelen her bakan bir yol haritası açıklıyor. Ancak bakanlık görevinden ayrıldığı gün o yol haritası rafa kaldırılıyor. Yol bitiyor.
Bu nedenle yol haritası hazırlamak, açıklamak kolay, önemli olan uygulamak. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın açıkladığı bu yol haritası sadece İbrahim Yumaklı’nın yol haritası olarak kalmamalı. Uygulanması için hükümetin en önemlisi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın benimsemesi ve bakan değişse bile uygulanacağının garanti edilmesi gerekiyor.
Ot meselesi çözülmeden et meselesi çözülebilir mi?
2- Hayvancılıkta yıllardır dillerden düşürülmeyen bir söz var: “Ot meselesi çözülmeden et meselesi çözülemez.” Bu........
© Ekonomim
visit website