menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Zeytin 136 lira zeytinyağı 116…

149 28
06.08.2024

Bütün dünyada finans piyasalarında yaşanan ciddi dalgalanma, hatta kimi tanımlara göre kara pazartesi, doğaldır ki bizim piyasalarımızda da etkisini gösterdi. Türkiye’deki etkiyi şu aşamada ağırlıklı olarak borsada gördük. O da tabii ki önemli ama sorun daha da derinleşip genişlerse ve bu durum Türk parasının hızlı bir şekilde değer yitirmesine doğru evrilirse yaşanacak sıkıntı daha da büyüyecek demektir.

Finans piyasalarında yaşanmakta olan sorun, bizim “enflasyon şenliklerimizi” biraz gölgeledi. Haziran sonunda yüzde 71.60 olan yıllık TÜFE artışı, yaklaşık 10 puan düşerek temmuz sonunda yüzde 61.78’e indi ama bunu şöyle doya doya kutlayamadık!

Defalarca yazıldı ama bu gerilemenin fiyatların gerilemesi olduğunu düşünen, daha kötüsü böyle düşünülmesi için çaba gösterenler var. Oysa olan çok basit; geçen yıl temmuzda yüzde 9.49 olan artış yıllık hesaptan çıktı, onun yerine yüzde 3.23 artış girdi.

Yani fiyatlarda bir gerileme tabii ki yok! Ama bu veriler öyle okunsun, öyle algılansın istiyorlar.

Yıllık enflasyonun seyri, tahminin tutup tutmayacağı konusunu daha sonraya bırakıp bugün geçen ay olduğu gibi yine madde fiyatlarına eğileceğim. Hani TÜİK’in açıklamamak için bin dereden su getirdiği madde fiyatlarına...

Bu madde fiyatlarını niye açıklamadıklarını izah etmeye çalışırken ne diyorlardı, hatırlayalım:

■ Dünyada madde fiyatı açıklayan ülke yok. (Mayıs 2022’den önce vardı, Türkiye!)

■ Madde fiyatını açıklamak yanlış anlaşılıyor.

■ Madde fiyatlarını açıklamak için bir gün daha çalışmak gerekir. (Ben bu yazıda yer verdiğim maddelerin fiyatını basit bir bilgisayarla yaklaşık bir buçuk saatte hesapladım. Üstelik ben bu fiyatlara hesaplama yaparak........

© Ekonomim


Get it on Google Play