TL cinsi tasarruf eden yıllardır zararda, yıllardır!
Bazı göstergelerde bir aya bakarak “çok iyi” ya da “çok kötü” diye yorum yapmak kolaycılıktır; aradan kısa bir süre geçer, bu sefer ilk söylenenin tersini dile getirmek durumunda kalınabilir.
Dolayısıyla aslolan ağaca bakarken ormanı gözden kaçırmamaktır... Aslolan büyük fotoğrafı görebilmek, ona odaklanabilmektir...
Bunları niye söylediğimi birazdan aktaracağım verilerde daha iyi görebileceksiniz.
Son dönemde Türk parası cinsi mevduatın faizinde bir yükselme var ya; öyle bir algı oluştu ki sanki TL cinsi mevduat sahipleri uzun zamandır inanılmaz getiri elde ediyor, inanılmaz faiz kazanıyor. Gerçi bu değerlendirme daha çok “Dövizde dursam şu olurdu, TL’ye geçtim şu oldu” çerçevesinde yürüyor ama yine de TL’nin çok yüksek getiri sağladığı kanısı yaygın.
Acaba öyle mi, bu düşünce doğru mu?
TÜİK tarafından yapılan hesaplamayı esas alarak bakalım...
TÜİK dün finansal tasarruf araçlarının ağustos ayındaki ve geriye doğru bir yıla uzanan dönemdeki nominal ve reel getiri oranlarını açıkladı. Ben bu veri setinden mevduatı alıp 2022 yılı başına uzanan bir çalışma yaptım.
Bu çerçevede 2022’nin ocak ayından bu yılın ağustos ayına kadar olan 32 aylık dönemi kapsayan grafikler oluşturdum. Bu grafiklerde TL mevduatın her ay için aylık, üç aylık, altı aylık ve yıllık stopaj düşülmemiş brüt faizinin TÜ-FE’den arındırılmış reel düzeyi yer alıyor. Örneğin aylık reel getiriyi gösteren ilk grafikte 2022’nin ocak ayındaki oran negatif yüzde 8.87, bu yılın ağustosundaki oran ise pozitif yüzde 0.86.
Ocak 2022’den Ağustos 2024’e, yani 32........
© Ekonomim
visit website