Siz de dumanla haberleşenlerden misiniz?
Haberleşme eylülde nasıl mı ucuzlamış:
✓ Cep telefonu fiyatları gerilemiş.
✓ Cep telefonuyla görüşme ve internet kullanımı çok çok azalmış. Hem zaten bunlara zam da gelmemiş.
✓ Eylülde cep telefonu görüşme ücreti 220, internet ücreti 219 lira olmuş.
✓ Üstelik vatandaş telefon konuşmasına ve internete 2021'den bile daha az para ayırıyormuş.
Şimdi “Cep telefonu kullanımı artık gözden düştü, hele hele internet kullanımı iyice azaldı” desem, hiç kuşku yok bana tuhaf tuhaf bakarsınız. Madem öyle, bunu diyen bir kurum var, bu bakışları oraya çevirin! Nereye mi, nereye olacak; hani eylül ayında vatandaş özellikle internete gelen zamlardan sonra “Yandım” diye haykırırken haberleşmede yüzde 0.88 ucuzlama olduğunu hesaplayan TÜİK’e...
Ama eylüldeki bu gerileme pek de yanlış sayılmaz! Niye mi?
Çünkü haberleşme grubunun ağırlığından anlıyoruz ki artık girişte söylediğim gibi giderek daha az cep telefonu, daha az internet kullanır olmuşuz. Cep telefonu fiyatları da düşüyormuş, daha ne olsun!
Bunu söyleyen ben değilim, TÜİK böyle diyor.
TÜİK’e göre vatandaş 2021 yılında harcamasının yüzde 4.64’ünü haberleşme için yapıyormuş. Haberleşmenin payı bu yıl yüzde 3.34’e inmiş.
Bu gerilemenin teknik bir açıklaması var, hayatın olağan akışına aykırıysa da teknik bir açıklaması var...
Eğer herhangi bir yıl bir madde ya da grubun fiyat artışı, o yılın genel artışından çok düşük kalırsa o madde ya da grubun bir sonraki yıldaki ağırlığı düşer, tersi olursa artar. 2021 yılında TÜFE’deki genel artış yüzde 36 olmuştu. Bu artışa yol açan aralıkta yüzde 14’e yaklaşarak rekor kıran aylık enflasyondu. Genel artış yüzde 36’yı bulurken haberleşme grubundaki artış yüzde 8.76’da kaldı. Bu yüzden de haberleşmenin 2021 yılındaki yüzde 4.64’lük ağırlığı bir anda azaldı. Söz konusu ağırlık 2022’de yüzde 3.78, 2023’te yüzde 3.30, bu yıl da yüzde 3.34 oldu.
Bu değişim teknik olarak doğru; ama dedim ya, hayatın gerçekleriyle bağdaşmayan bir........
© Ekonomim
visit website