menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Tasarı

14 0
16.07.2024

On yedi maddeden oluşan “Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” TBMM’ye sunuldu.

Tasarı 5199 sayılı “Hayvanları Koruma Kanunu” nu değiştirecek. Böylelikle bir “feraset” örneği olarak yine AK Parti hükümetleri döneminde önce kabul edilip sonra özü itibariyle değiştirilen kanuni düzenlemelere bir yenisi daha eklenmiş oluyor. Tıpkı 2011 yılınada ala-yı vâlâ ile kabul edilip 2011 yılında, Anayasa’ya ve normlar hiyerarşisine aykırı biçimde 2021’de küllüm “çekilinilen” İstanbul Sözleşmesi örneğinde olduğu gibi.

“Türkiye’de hayvanların rahat yaşamalarını ve uygun muamele görmelerini sağlamak” maksadıyla 2004 yılında yasalaştırılan 5199 sayılı kanunun, amacının özüne aykırı biçimde tadilinin meşruiyeti kimi istatistiklerden faydalanılarak pekiştirilmeye çalışılıyor.

Memlekette 4 milyon başıboş sokak köpeğinin yaşamasından, doğum rakamı projeksiyonlarına; son beş yılda sokak hayvanları nedeniyle meydana gelen trafik kazalarında (3.534 kaza) 55 ölüm ve 5.147 yaralanma vakasının meydan geldiğinden, sokak hayvanlarının çoğalmasının kontrolü için % 70’inin kısırlaştırılması gerekirken bunun yaklaşık yarısının yapılabildiğine; “Mart 2022’den Aralık 2023’e kadar sokakta başıboş yaşayan köpeklerden kaynaklı ısırılma, kuduz, trafik kazası gibi nedenlerle 40’ı çocuk 92 kişinin hayatını kaybettiğine, dair bilgiler paylaşılıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün ülkemizi kuduz hastalığı bakımından “yüksek riskli” ülke olarak ilan ettiğinden dem vuruluyor. Bunların elbette hepsi birer trajedi teşkil eden, fena olaylar ve durumlar. Buna kuşku yok.

Öte yandan, Amerikalı yazar Mark Twain’e (1835-1910) atfedilen, onun da İngiliz Başbakanı Benjamin Disraeli’ye (1804-1881) atfettiği ama kimin tarafından söylendiği tam da bilinmeyen bir söz var: “Üç çeşit yalan vardır; yalanlar, arsız yalanlar ve istatistik.” Bu sözden pek tabii ki istatistikler önemsizdir mânâsı çıkmaz. Nasıl hesaplandığı kamuoyuna açık olan veriden kolayına zarar gelmez. Ancak, bir bilgiyi çarpıtmanın görüntüde en “güvenilir” ve kolay yolu onu istatistik ile kirletmektir. Kirlettiğiniz veriyi bir de keyfinizce yorumlarsanız, yapılan pek mendebur bir iş olur. Halihazırda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak bu konuda gündelik deneyim kaynaklı bir uzmanlığımız zaten mevcut. Bu konuda iknâ olmak için veri ihtiyacı olan bu ayın emekli ve memur maaş zamlarını gözden geçirebilir. Zira o bilgi kamuya açık…

Şimdi ben de istatistik işine soyunup ne demek istediğimi açayım aziz dostlar, hazırsanız gelsin: Türkiye’de 2023 sonunda 85.372.377 vatandaş yaşıyordu. İçişleri Bakanlığına göre bunun yaklaşık % 38’i ehliyet sahibi. Bırakın........

© Ekonomim


Get it on Google Play