Vergi politikaları siyasetin topluma bakışının yansımasıdır
Türkiye’nin vergi yapısı bozuk ve yapısal sorun yaratma özelliği yüksek. Unutulmamalıdır ki demokrasiler ancak birey, vatandaş, vergi mükellefi olma sorumluluğu üzerinde istikrarlı ve kalıcı olur.
Ekonomide esas uygulamaların başlayacağı döneme yaklaşıyoruz. Özellikle Temmuz 2024’te açıklanması beklenen vergi paketi ile birlikte uygulanan ekonomi politikasında yeni bir evreye geçmiş olacağız. Yazılı ve görsel basında içerik olarak birçok başlık çıkmakla birlikte birçoğu spekülasyondan öteye geçmemektedir. Ancak unutulmamalıdır ki Türkiye’nin vergi yapısı bozuk ve yapısal sorun yaratma özelliği yüksektir. Dolayısıyla bu konunun köktenci bir yaklaşım içinde toplumsal dirençler olsa bile uygulamadan vazgeçilmemesi gereken çok önemli bir dönüm noktası olacaktır.
Böylesi bir dönemde vergi ve vergi politikaları üzerine mümkün olduğunca bilgilendirici bir çalışmayı da sizlerle paylaşmak isterim.
Unutulmamalıdır ki demokrasiler ancak birey, vatandaş, vergi mükellefi olma sorumluluğu üzerinde istikrarlı ve kalıcı olur.
Vergi (maliye politikası) ve faiz (para politikası) politikaları, modern devletlerin ekonomik istikrarı sağlamak, büyümeyi teşvik etmek ve gelir dağılımını düzenlemek için kullandıkları en önemli araçlardan ikisidir.
A-Vergilerin ekonomi üzerindeki etkilerini şu başlıklar altında değerlendirebiliriz:
a) Gelir dağılımı ve adalet vergi politikaları, gelir dağılımındaki adaletsizlikleri gidermede kritik bir rol oynar. Artan oranlı vergi sistemleri, yüksek gelir gruplarından daha fazla vergi alarak gelir eşitsizliğini azaltmayı hedefler. Örneğin, kişisel gelir vergisinde uygulanan yüksek oranlar, düşük ve orta gelir gruplarının üzerindeki vergi yükünü hafifletebilir.
b) Ekonomik büyüme ve yatırımlar vergi teşvikleri, yatırımları ve dolayısıyla ekonomik büyümeyi artırabilir. Örneğin, şirketler için uygulanan vergi indirimleri, sermaye yatırımlarını teşvik ederek üretim kapasitesini ve istihdamı artırabilir. Ancak, yüksek vergi oranları yatırımcıların risk alma iştahını azaltabilir ve ekonomik büyümeyi yavaşlatabilir. Tüketim ve tasarruf dolaylı vergiler (KDV gibi), tüketici davranışlarını etkileyerek tüketim ve tasarruf eğilimlerini değiştirir. Yüksek dolaylı vergiler, tüketimi azaltarak........
© Dünya
visit website