menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Türkiye’de büyüme-enflasyon ilişkisi sürdürülebilirlik sorunu

16 0
05.06.2024

3 Haziran itibarıyla açıklanan yıllık TÜFE u,45 seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu seviye önümüzdeki yıllar içinde, dışsal veya içsel bir şok yaşanmadığı taktirde en yüksek seviye olacaktır.

Yılsonu itibarıyla da @-45 bandında kapatması enflasyonun beklenmektedir (Özellikle baz etkisi belirleyici). Ancak unutulmamalıdır ki bu seviyelere çekmek bile Türkiye’yi dünyanın en yüksek enflasyonlu ülkeler sıralamasında ilk 5’te tutmaya devam edecektir.

Yüzde 75’ten yüzde 40’a düşürmek kolay, yüzde 40’tan yüzde 20’ye düşürmek zor, Yüzde 20’den tek haneye düşürmek çok zordur. Yapısal dönüşüm ve ekonomide hikaye yaratmayı gerektirir. Türkiye ekonomisi, gelişmekte olan ekonomi olarak son yıllarda istikrarsız bir büyüme gerçekleştirmiştir.

Ve beraberinde yüksek bir enflasyona yol açmıştır. Türkiye›deki büyüme ve enflasyon ilişkisi temel yapısal sorunların başında gelmektedir.

Bir ekonominin büyüme oranı, bir ülkenin üretim kapasitesindeki artışı yansıtır. Büyüme genellikle yeni iş fırsatlarının, artan gelir düzeyinin ve daha yüksek yaşam standartlarının bir işareti olarak görülür. Türkiye, özellikle dışa açık ekonomik modeli tercih ettiği dönemden itibaren (1980) büyüme-enflasyon sarmalı sürdürülebilirlik önündeki en önemli engel olmuştur.

Türkiye ekonomisinin yapısal ortalama büyüme dinamiği yüzde 5 seviyesindedir. Bu seviyenin üzeri refah artışı ve işsizlik azalışı yaratırken, aşağı seviyelerdeki büyüme refah kaybı ve işsizlik artışı olarak yansımasına neden olmuştur. Yüksek büyüme oranları beraberinde bazı sorunları da getirebilir.

En önemli sorunlardan birisi enflasyondur. Enflasyon, genel fiyat düzeyinde bir artış olarak tanımlanır. İnsanların aynı miktarda parayla........

© Dünya


Get it on Google Play