menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Bireylerin finansal farkındalığı ekonomideki başarıyı belirler

17 0
03.04.2024

Yerel seçimler sonrası ekonomide uygulanacak politikalar ve bunların etkisi dikkate alındığında daha önceki yazılarımda firma düzeyinde yaratacağı etkinin, bu yazımda bireyler üzerindeki sonuçlarını değerlendirmek istiyorum.

Bu nedenle birey olarak günlük hayatımızda neler yapılmalıdır. Kısaca finansal okuryazarlık süreci nasıl yönetilmelidir?

Bütçe oluşturma:

Öncelikle bireysel ve aile düzeyinde bütçe oluşturulmalıdır. Unutulmamalıdır ki para yönetimi için en önemli adım, bütçe oluşturmaktır. Aylık ve yıllık bütçe ile gelirleriniz ve giderleriniz arasındaki dengeyi sağlarken öngörülebilir kararlar almanızı sağlayacaktır. Bütçe dengesini gözetirken de özellikle harcamaya konu tercihlerinizin ihtiyaç mı, istek mi olduğunu da öncelikle ayrılmalıdır.

Gelirlerinizi ve harcamalarınızı ayrıntılı bir şekilde belirleyerek, harcamalarınızı istek ve ihtiyaç ayrımına bağlı olarak kontrol altına alabilirsiniz. Her ay gelirlerinizi, sabit giderlerinizi (kira, fatura, kredi taksitleri) ve değişken giderlerinizi (alışveriş, yeme-içme, eğlence) belirleyerek yönetilmelidir. Ayrıca gelirlerinizden harcamalarınızı düştükten sonra kalanı değil önce tasarruf edeceklerinizi belirledikten sonra harcama yapma alışkanlığı edinilmelidir.

İhtiyat fonu:

Yıllık bütçelerinizi oluştururken bir yedek akçe( ihtiyat fonu) oluşturulmalıdır. Mali durumunuzda beklenmedik bir olay meydana gelirse, acil durum fonunuz size güvence sağlayacaktır. İhtiyat fonu, maaşınızın 3 ila 6 ayı kadar bir ihtiyacınızı (Zağlık, iş kaybı vb.) karşılamalıdır.

Yatırım ve büyüme:

Aktif döneminizde özellikle maaş ve ücret seviyeleriniz artarken ileri yaşlarınızı da dikkate alarak finansal özgürlüğünüzü sağlamaya yönelik yatırımlar........

© Dünya


Get it on Google Play