Enflasyon paraya yolunu şaşırtır!
KGF eski Genel Müdürü Felsefi İktisatçı- Bankacı HİKMET KURNAZ
Dolandırıcılık ve yolsuzluk iklimini besleyen ve bankacılık sistemine de sirayet etmesini sağlayan faktörlerin başında, sıklıkla değiştirilen Kamu İhale Kanunu, rastgele ve çok sayıda yatırım teşvik uygulamaları, iktisadi olmaktan ziyade siyaseten vergi ve imar afları gelmektedir.
Dünya Gazetesi’nde geçmişte zaman zaman bankacılık ahlakı ve etiği üzerine yazmış biri olarak; son zamanlarda gazetelerde dolandırıcılıkta bankacılar haber olduğundan beri, yazmayı düşünmeme karşın; araya, uzun zamandır yazmakta olduğum ve nihayetinde bu mayıs ayında yayımlanan “Antikiteden Günümüze Dinlerin ve Uygarlıkların Gölgesinde Dünyada ve Türkiye’de Bankacılığın Doğuşu ve Gelişmesi” adlı kitabımın son düzeltmeleri girmişti…
Google’da basit bir aramada, Türkiye’de içinde bankacıların da olduğu giderek artan yolsuzluk ve dolandırıcılık vakalarının tesadüf olmadığı ve Türkiye’nin paraca zengin bir ülke olduğu anlaşılır.
Eğer bir ülkede dolandırılacak bu kadar bol para varsa, o ülke ya çok zengindir ya da insanları dolandırıcılığa veya dolandırılmaya meyilli kılan başka faktörler vardır. Bu bakımdan Türkiye, adeta bir ülkenin zenginliğini hesaplamakta Gayrisafi Milli Hasılanın tek başına yeterli olmadığını, yolsuzluğa ve dolandırıcılığa konu ortada dolaşan para tutarları toplamının da ayrı olarak hesaplanması gerektiğini göstermesi bakımından iyi bir örnektir.
Kuşkusuz, Türkiye’de, dolandırıcılık ve yolsuzluk iklimini besleyen ve bankacılık sistemine de sirayet etmesini sağlayan faktörlerin başında, her biri sonuçlarıyla matematik işi olması gerektiği halde, son on yıldır kamunun ve toplumun menfaatleri yerine yalnızca belli gruplar lehine sıklıkla değiştirilen Kamu İhale Kanunu, hangi türde (ithal ikamesinde mi ?/ihracatta mı?) karşılaştırmalı üstünlük yaratacağı bilinmeyen rastgele ve çok sayıda yatırım teşvik uygulamaları, iktisadi olmaktan ziyade siyaseten vergi ve imar afları gelmektedir.
İktisadi rasyonellikten azade yasalar, haksız kazancın yollarını açmakta, dolandırıcılığı ve yolsuzluğu teşvik etmektedir. Yüksek kazanç peşinde dolaşan küresel fonlar ve göç hareketleri de bu iklime başka kapılar açmaktadır.
Dolandırıcılık bir toplumun iktisadi, siyasi, hukuki ve inanç yapısı ile gelenek ve görenekleriyle yakından ilişkilidir. Dolandırıcıların, hedeflerinde yer alan insanların; iktisadi, siyasi, sosyal statüleri ile psikolojik, sağlık, teknik bilgi ve eğitim, inanç vb. duygularından kaynaklanan zaaflarının, zayıflıklarının, hassasiyetlerinin istismar edilerek menfaat elde etmek amacı vardır.
Günümüzde iletişim teknolojilerindeki gelişmelerin de yardımıyla başka araç ve gereçler de kullanmak suretiyle hedefleri odağına aldıkları insanlarla kurgulanmış........
© Dünya
visit website