menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Enflasyon paraya yolunu şaşırtır!

27 8
19.09.2024

KGF eski Genel Müdürü Felsefi İktisatçı- Bankacı HİKMET KURNAZ

Dolandırıcılık ve yolsuzluk iklimini besleyen ve bankacılık sistemine de sirayet etmesini sağlayan faktörlerin başında, sıklıkla değiştirilen Kamu İhale Kanunu, rastgele ve çok sayıda yatırım teşvik uygulamaları, iktisadi olmaktan ziyade siyaseten vergi ve imar afları gelmektedir.

Dünya Gazetesi’nde geçmişte zaman za­man bankacılık ahla­kı ve etiği üzerine yazmış biri olarak; son zamanlarda gaze­telerde dolandırıcılıkta ban­kacılar haber olduğundan be­ri, yazmayı düşünmeme kar­şın; araya, uzun zamandır yazmakta olduğum ve nihaye­tinde bu mayıs ayında yayım­lanan “Antikiteden Günümü­ze Dinlerin ve Uygarlıkların Gölgesinde Dünyada ve Tür­kiye’de Bankacılığın Doğuşu ve Gelişmesi” adlı kitabımın son dü­zeltmeleri girmişti…

Google’da basit bir aramada, Türkiye’de içinde bankacıların da olduğu giderek artan yolsuzluk ve dolandırıcılık vakalarının tesa­düf olmadığı ve Türkiye’nin para­ca zengin bir ülke olduğu anlaşılır.

Eğer bir ülkede dolandırılacak bu kadar bol para varsa, o ülke ya çok zengindir ya da insanları do­landırıcılığa veya dolandırılmaya meyilli kılan başka faktörler var­dır. Bu bakımdan Türkiye, adeta bir ülkenin zenginliğini hesapla­makta Gayrisafi Milli Hasılanın tek başına yeterli olmadığını, yol­suzluğa ve dolandırıcılığa konu ortada dolaşan para tutarları top­lamının da ayrı olarak hesaplan­ması gerektiğini göstermesi bakı­mından iyi bir örnektir.

Kuşkusuz, Türkiye’de, dolandı­rıcılık ve yolsuzluk iklimini bes­leyen ve bankacılık sistemine de sirayet etmesini sağlayan faktör­lerin başında, her biri sonuçlarıy­la matematik işi olması gerektiği halde, son on yıldır kamunun ve toplumun menfaatleri yerine yal­nızca belli gruplar lehine sıklıkla değiştirilen Kamu İhale Kanunu, hangi türde (ithal ikamesinde mi ?/ihracatta mı?) karşılaştırmalı üstünlük yaratacağı bilinmeyen rastgele ve çok sayıda yatırım teş­vik uygulamaları, iktisadi olmak­tan ziyade siyaseten vergi ve imar afları gelmektedir.

İktisadi rasyonellikten azade yasalar, haksız kazancın yolları­nı açmakta, dolandırıcılığı ve yol­suzluğu teşvik etmektedir. Yük­sek kazanç peşinde dolaşan küre­sel fonlar ve göç hareketleri de bu iklime başka kapılar açmaktadır.

Dolandırıcılık bir toplumun ik­tisadi, siyasi, hukuki ve inanç ya­pısı ile gelenek ve görenekleriyle yakından ilişkilidir. Dolandırıcı­ların, hedeflerinde yer alan insan­ların; iktisadi, siyasi, sosyal sta­tüleri ile psikolojik, sağlık, teknik bilgi ve eğitim, inanç vb. duygu­larından kaynaklanan zaafları­nın, zayıflıklarının, hassasiyetle­rinin istismar edilerek menfaat elde etmek amacı vardır.

Günü­müzde iletişim teknolojilerinde­ki gelişmelerin de yardımıyla baş­ka araç ve gereçler de kullanmak suretiyle hedefleri odağına aldık­ları insanlarla kurgulanmış........

© Dünya


Get it on Google Play