“Küresel rekabet için yatırımları ertelemeyin”
ESCON Enerji CEO’su Onur Ünlü, enerji verimliliğini de kapsayan Maden Kanunu ile birlikte finansal desteklerin arttığını ve özellikle küresel ticaretin yeşil dönüşüm ekseninde şekillenmeye başladığını hatırlatarak, projelerin ertelenmemesi yönünde çağrıda bulundu.
Enerji tüketimini yüzde 20 ila 50 arasında azaltmayı sağlayan enerji verimliliği hem enerji maliyetlerini düşürmeyi hem de emisyonlarını azaltarak yeşil ekonominin bir parçası olmayı hedefleyen şirketlerin öncelikli gündem maddelerinden birini oluşturuyor.
Ancak enerji maliyetlerine yönelik spekülasyonlar ile şirketlerin enerji verimliliğine yönelik ayırdıkları finansmanı faiz gibi enstrümanlarda değerlendirmesi, yatırımların rafa kalkmasa bile ertelenmesine sebep oluyor. Türkiye, enerji yoğunluğunu 2021 ve 2022 yılları arasında üst üste iki yıl düşürebilen iki ülkeden biri olmasına rağmen bu yoğunluk Avrupa Birliği ülkelerine göre halen yaklaşık yüzde 28 daha fazla. Enerji yoğun sektörlerin fazla olduğunu ve enerji verimliliği potansiyelinin yeterince kullanılmadığını gösteren bu duruma karşı en etkili çözüm ise enerji verimliliğinden geçiyor.
2024-2030 Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı kapsamında Türkiye’deki enerji tüketiminin yüzde 16 düşürülmesiyle 100 milyon ton emisyon azaltımı hedefleniyor. Şirketler özellikle iklim değişikliğinin etkilerinin daha görünür olması ve enerji arzı, güvenliği, maliyetlerinde yaşanan sorunlar nedeniyle enerji verimliliğini öncelikli gündem maddelerinden biri haline getirdi.
Ancak özellikle son dönemde, enerji piyasaları ve finansman maliyetlerine yönelik gelişmeler projelerin bir süreliğine de olsa ertelenmesine neden olmaya başladı. Türkiye’nin yanı sıra Avrupa’dan Güney Asya’ya uzanan bir coğrafyada, toplam 12 ülkede hizmet veren ESCON Enerji’nin CEO’su Onur Ünlü, enerji verimliliği yatırımlarına yönelik son........
© Dünya
visit website