Ukrayna’da savaşın sonu
Savaşlar nasıl sonlanır? Her savaşın bir kazananı bir de kaybedeni olur mu?
Bir süredir savunma hatları arasına sıkışmış ve tam bir ‘yıpratma savaşı’ niteliği kazanmış olan Ukrayna-Rusya çatışması, son birkaç haftada yeni bir aşamaya geçmiş görünüyor. İnisiyatifi eline almak için kararlı görünen Ukrayna’nın savaşı kazanması mümkün mü? Rusya yeniden hız verdiği hava saldırılarıyla neyi hedefliyor?
Ukrayna’nın Kursk operasyonu çok eleştirildi. Kiev’in neyi amaçladığı ve bu amaçlara ulaşmanın mümkün olup olmadığı tartışılmaya devam ediyor. Batıda pek çok uzman Kursk’u stratejik bir hata olarak nitelendirirken Kiev operasyonun özellikle içeride yarattığı olumlu havayı en iyi şekilde değerlendirmek niyetinde. Ukrayna güçlerinin ilerlemesini durdurmayı başarmış görünen Rusya ise geçtiğimiz günlerde enerji altyapılarını ve şehirleri hedefleyen büyük bir hava taarruzu gerçekleştirdi. Ukrayna’da 15 ayrı bölgenin hedeflendiği bu saldırı muhtemelen son olmayacak, zira Kremlin bu operasyonları Kiev’i cezalandırmanın ve batıyı uyarmanın etkili bir yöntemi olarak görüyor.
Ukrayna’da savaşın ne zaman ve nasıl biteceğini kestirmek elbette imkânsız. Ancak savaş üzerine yapılan akademik çalışmaların bize gösterdiği bir husus savaşların hemen hiçbir zaman bir ‘kesin zafer’ ile sonuçlanmadığı. Taraflardan birinin stratejik hedeflerine tam olarak ulaştığı ve karşı tarafı teslim olmaya mecbur bıraktığı vakalara modern zamanlarda rastlamak güç. 1945 yılında Hiroşima ve Nagazaki’nin ardından Japonya’nın teslim olması en bilinen örnek. İngiltere’1991 Körfez Savaşı da koalisyon güçlerinin kısa vadeli hedeflerine (Irak güçlerinin Kuveyt’ten çıkarılması) ulaşmış olmaları bakımından bir kesin zafer olarak........
© Dünya
visit website