NATO zirvesi öncesi notlar
Amerika Birleşik Devletleri’nin başkenti Washington DC, 9-11 Temmuz’da tarihi bir NATO zirvesine ev sahipliği yapacak. Kuruluşunun 75’inci yıldönümünde NATO kritik bir kavşaktan geçiyor. Ukrayna ve Gazze başta olmak üzere pek çok noktada devam eden çatışmalar ve arka planda yaşanan uluslararası düzen krizi, kolektif güvenlik anlayışının geleceğini de tartışmaya açıyor.
NATO, 2022 Madrid Zirvesi’nde yeni bir Stratejik Konsept benimsemişti. “360 derece yaklaşımı” olarak anılan Stratejik Konsept tüm yönlerden gelecek her türlü tehdide karşı savunma ve caydırıcılığın sağlanmasını hedefliyor. Geçtiğimiz iki yıl boyunca NATO yeni yaklaşım ile uyumlu olarak coğrafi etki alanını genişletti. Bir yandan savaşın Baltık Bölgesi ve Karadeniz’e doğru yayılabileceği endişesiyle NATO’nun doğu kanadı güçlendirilirken, diğer yandan Rusya’yı güneyde de karşılamanın gerekli olduğu düşüncesi öne çıktı. Örneğin, NATO Parlamenter Asamblesi’nin Nisan 2024’te yayınladığı “Rusya’nın Güney Bölgesindeki İstikrarsızlaştırıcı Rolü” başlıklı rapor, Avrupa-Atlantik güvenliği için NATO’nun Doğu Akdeniz, Ortadoğu ve Arap yarımadasındaki etkinliğini arttırmasının önemini vurguluyordu.
360 derece savunma ve caydırıcılık konsepti NATO’nun etki alanını bölgesel olarak genişletmesinin yanısıra yeni ortaya çıkan ya da önemi artan çatışma sektörlerinde de etkin olmasını gerektiriyor. Başta insansız hava araçları olmak üzere yeni teknolojilerin muharebe alanlarında yaygın ve yenilikçi kullanımı, hibrit ve asimetrik tehdit algılarını yükseltti. Benzer şekilde Ukrayna Savaşı sırasında kritik altyapıların hem konvansiyonel hem de siber saldırılara hedef olması kritik altyapı güvenliği konusunda NATO’ya yeni sorumluluklar getirdi. Bir yanda Rusya’nın ekonomik yaptırımların etrafından dolaşmak için kullandığı taktikler,........
© Dünya
visit website