Her 100 TL'lik verginin 67 TL'sini tüketici ödedi
Uygulanan ekonomik program kapsamında geçen yıldan bu yana çeşitli vergi düzenlemelerine gidilirken, esas olarak dar ve sabit gelirlilerden oluşan tüketicilerin vergi yükü giderek ağırlaşıyor. Yeni vergiler ve vergi artırımları ile kamu mali dengelerinde henüz ileri düzeyde bir iyileşme görülmezken, vergide sosyal kesimler arası adaletsizlik ise giderek kronikleşiyor.
Yılın ilk sekiz ayına ilişkin bütçe gerçekleşmeleri vergide adaletsizliğin geçen yıla göre daha da arttığını ortaya koydu. Bu dönemde toplanan her 100 TL verginin 67,20 TL’sini KDV, ÖTV vb. adlar altında tüketiciler, 32,80 TL’sini gelir, kâr ve servet sahipleri ödedi.
Yasal yüklenicisi nihai tüketiciler olan ve devletin başlıca finansman kaynağını oluşturan söz konusu “dolaylı vergiler”deki tahsilat, sekiz aylık dönemlere göre doğrudan vergilere kıyasla çok daha hızlı bir artış gösterdi. Gelir düzeyine bakılmaksızın herkesten aynı tutarda alındığı için vergi adaletini bozan bu vergilerin payı geçen yılın aynı dönemine göre 2,9 puan artarken, gelir vergisi mükellefleri, şirketler ve servet sahiplerinin ödediği tutarın payı 2,6 puan düştü.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre ocak-ağustos döneminde geçen yılın eş dönemine göre yüzde 75,2 artışla 5 trilyon 253 milyar liraya ulaşan toplam merkezi yönetim bütçe gelirlerinin yaklaşık yüzde 84’lük kısmı vergi tahsilatı yoluyla elde edildi. Bu dönemde kasaya giren vergi geliri yüzde 69,6 artışla 4 trilyon 401,8 milyar lira oldu.
Vergideki artışın genel bütçe gelirlerindekinin altında kalması, doğrudan vergilerden kaynaklandı. Sekiz ayda dolaylı vergi tahsilatı yüzde 77,2 artışla 2 trilyon 956,5 milyar liraya ulaşırken, aynı dönemde 1 trilyon 444,5 milyar lira olarak gerçekleşen doğrudan vergilerdeki artış yüzde 57,3’te kaldı. Böylece doğrudan vergilerin geçen yıl ilk sekiz ayda yüzde 35,4 olan pastadaki payı bu yıl yüzde 32,8’e geriledi; dolaylı vergilerin payı yüzde 64,3’ten yüzde 67,2’ye yükseldi.
Dolaylı vergiler içinde en yaygını olan dahilde ve ithalde alınan Katma Değer Vergisinde (KDV) sekiz aylık tahsilatın toplam tutarı, gelir ve kurumlar vergisi ile mülkiyetten alınan vergilerin oluşturduğu doğrudan vergilerden elde edilen toplam geliri aştı.
Ocak-ağustos döneminde dahilde üretilen mallar için 603 milyar, ithal ürünlere de 860,1 milyar lira tutarında KDV ödendi. Böylece toplam KDV tahsilatı 1 trilyon 463,1 milyar liraya ulaşarak vergi pastasının üçte........
© Dünya
visit website