Dış ticarette iyileşme yanıltıcı
Parasal sıkılaştırma esaslı programın bir yılı aşan uygulama süresinde cari işlemler açığının hızla kapanmasını sağlayan dış ticaret tablosundaki iyileşme, yanıltıcı nitelik taşıyor ve gerçekte aleyhte bir gidişatı içinde barındırıyor.
Program döneminde ihracattaki artış mütevazı düzeyde kalırken, ithalatta yaşanan hızlı düşüş ise ithal tüketimden değil, imalat sanayii başta ekonominin üretim ve yatırım ayağında frene basılması yüzünden bu kesimlerin ihtiyacı olan hammadde/ara malı ve yatırım mallarında dış alımın kısılmasından kaynaklanıyor.
Tüketim malı ithalatı artmaya devam ederek yüksek hacimlere ulaştı. Dış ticaret açığındaki hızla kapanmanın, artış eğilimini sürdüren ithal tüketime karşılık gerçekte ekonominin üretim ayağındaki yavaşlamadan kaynaklanması, Türkiye ekonomisinde küçülmeye işaret etti.
Ticaret Bakanlığı, kendi belirlediği ağustos ayına ilişkin kendi kayıtları ile Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) en son temmuz sonuna kadar olan döneme ilişkin açıkladığı aylık verileri birleştirerek yılın ilk sekiz ayındaki dış ticaret tablosunu açıkladı. Buna göre ilk sekiz ayda ihracat geçen yılın eş dönemine göre yüzde 3,9 artışla 170 milyar 800,7 milyon dolara yükseldi, ithalat ise yüzde 8,6 düşüşle 21 milyar 355,1 milyon dolara ve dış ticaret açığı da yüzde 33,6 küçülerek 27 milyar 703,1 milyon dolara geriledi.
Buna göre Türkiye geçen yılın eş dönemine göre bu yıl ilk sekiz ayda 6 milyar 348 milyon dolar daha fazla ihracat yaparken, 21 milyar 355,1 milyon dolar daha az ithalat gerçekleştirdi.
İlk bakışta pozitif bir gelişmeyi ifade eden bu seyir, ithalatın kompozisyonuna bakıldığında olumsuz bir gidişata da işaret ediyor.
Ticaret Bakanlığı’nın yılın ilk sekiz ayına ait verilerine göre başta sanayi için işlem görmüş ya da görmemiş hammaddeler olmak üzere üretici sektörlerin gerçekleştirdiği ara malı ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,7 düşüşle 157 milyar 340,9 milyon dolara geriledi.
Buna göre geçen yılın ilk sekiz ayındaki tutardan 24 milyar 922,4 milyon dolar daha az hammadde/ara malı ithal edildi. Bu da sanayi üretiminde ve genel ekonomik büyümede düşüşün habercisi. Aynı dönemde ülkede yeni yatırımlardaki canlılığın göstergesi niteliğindeki yatırım (sermaye) malı ithalatı da yüzde 2,1 oranında 711,3 milyon dolarlık düşüşle 33 milyar 457,6 milyar dolara geriledi.
Üretime, yatırıma dönüşecek ithal maddelerin dış alımındaki düşüşe karşılık başta otomobiller olmak üzere, dayanıklı, yarı dayanıklı ve dayanıksız tüketim malları,........
© Dünya
visit website