Depreme ödenek var harcama yok
Geçen yıl yaşanan ve 11 ili doğrudan, tüm ülkeyi dolaylı şekilde derinden etkileyen büyük depremler sonrası bütçede afet yönetimi için ayrılan ödenekler ciddi oranda artırılırken, yılın ilk yarısında bu alana fiili olarak yapılan harcamalar düşük kaldı.
2023 bütçesinde şehircilik ve risk odaklı bütünleşik afet yönetimi için ayrılan başlangıç ödeneği, şubat ayında yaşanan Kahramanmaraş ve Hatay merkezli büyük depremler sonrası oluşan kaynak ihtiyacı dolayısıyla yetersiz hale gelince, temmuz ayında çıkarılan ek bütçe ile artırıma gidilerek 496,2 milyar liraya çıkarılmış, yılın tümünde bütçeden bu alana yapılan harcama ise 894,9 milyar lirayı bulmuştu. Kamu kurumlarının geçen yıl deprem harcamaları için tahsis ettiği kaynağın büyüklüğü bağış hesaplarıyla birlikte 1 trilyon 139,7 milyar liraya ulaşmıştı.
Yaşanan büyük depremlerin hasarları ve depremzedelere yönelik çalışmalar yanında beklenen büyük İstanbul depremi dolayısıyla da önemi artan afet yönetimine 2024 yılında ise merkezi yönetim bütçesinin yüzde 8,2’si oranında 906,5 milyar lira ödenek ayrılmıştı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre ocak-haziran döneminde Hazine yardımları ve Düzenleyici ve Denetleyici Kurum (DDK) gelir fazlalarından elde edilen aktarmalar sonrası toplam merkezi yönetim bütçe giderleri geçen yılın eş dönemine göre yüzde 93,7 artışla 4 trilyon 578,5 milyar lira oldu. Böylece bütçe yasası ile alınan 11 trilyon 89 milyar liralık yıllık ödeneğin yüzde 41,3’lük bölümü ilk altı ayda harcandı.
Ocak-haziran dönemindeki gerçekleşmelere göre, bütçede şehircilik ve risk odaklı bütünleşik afet yönetimine ayrılan yıllık ödeneğin ise 126,3 milyar lira ile sadece yüzde 13,9’u kullanıldı. İlk yarıda, kendi ödeneğinin çok az bir bölümünü fiilen kullanan afet yönetimi, toplam bütçe harcamalarından sadece yüzde 2,8 oranında bir pay alabildi.
“Program Sınıflandırması”na bazında bütçe giderlerinin dağılımına göre, ilk yarıdaki ana harcama alanları içinde toplamda en büyük payı “Hazine varlıkları ve yükümlülüklerinin yönetimi” giderleri almaya devam etti.
Altı aydaki toplam bütçe harcamasının 581,5 milyar liralık bölümü bu alana yapıldı. Bu harcamaların da 574,4 milyar lira ile tamamına yakınını, iç ve dış borç faiz ödemeleri oluşturdu. Geçen yılın eş dönemine göre faiz ödemeleri yüzde 108,7, toplam Hazine........
© Dünya
visit website