menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Depreme ödenek var harcama yok

4 4
19.07.2024

Geçen yıl yaşanan ve 11 ili doğrudan, tüm ülkeyi dolaylı şekilde derinden etkileyen büyük depremler son­rası bütçede afet yönetimi için ayrılan ödenekler ciddi oranda artırılırken, yılın ilk yarısında bu alana fiili olarak yapılan harca­malar düşük kaldı.

2023 bütçesinde şehircilik ve risk odaklı bütünleşik afet yöne­timi için ayrılan başlangıç öde­neği, şubat ayında yaşanan Kah­ramanmaraş ve Hatay merkezli büyük depremler sonrası oluşan kaynak ihtiyacı dolayısıyla ye­tersiz hale gelince, temmuz ayın­da çıkarılan ek bütçe ile artırıma gidilerek 496,2 milyar liraya çı­karılmış, yılın tümünde bütçe­den bu alana yapılan harcama ise 894,9 milyar lirayı bulmuştu. Ka­mu kurumlarının geçen yıl dep­rem harcamaları için tahsis ettiği kaynağın büyüklüğü bağış hesap­larıyla birlikte 1 trilyon 139,7 mil­yar liraya ulaşmıştı.

Yaşanan büyük depremlerin hasarları ve depremzedelere yö­nelik çalışmalar yanında bek­lenen büyük İstanbul depremi dolayısıyla da önemi artan afet yönetimine 2024 yılında ise mer­kezi yönetim bütçesinin yüzde 8,2’si oranında 906,5 milyar lira ödenek ayrılmıştı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı veri­lerine göre ocak-haziran dönemin­de Hazine yardımları ve Düzenle­yici ve Denetleyici Kurum (DDK) gelir fazlalarından elde edilen ak­tarmalar sonrası toplam merkezi yönetim bütçe giderleri geçen yılın eş dönemine göre yüzde 93,7 artış­la 4 trilyon 578,5 milyar lira oldu. Böylece bütçe yasası ile alınan 11 trilyon 89 milyar liralık yıllık öde­neğin yüzde 41,3’lük bölümü ilk al­tı ayda harcandı.

Ocak-haziran dönemindeki gerçekleşmelere göre, bütçede şehircilik ve risk odaklı bütün­leşik afet yönetimine ayrılan yıl­lık ödeneğin ise 126,3 milyar lira ile sadece yüzde 13,9’u kullanıldı. İlk yarıda, kendi ödeneğinin çok az bir bölümünü fiilen kullanan afet yönetimi, toplam bütçe har­camalarından sadece yüzde 2,8 oranında bir pay alabildi.

“Program Sınıflandırması”na bazında bütçe giderlerinin dağı­lımına göre, ilk yarıdaki ana har­cama alanları içinde toplamda en büyük payı “Hazine varlıkları ve yükümlülüklerinin yönetimi” gi­derleri almaya devam etti.

Altı aydaki toplam bütçe harca­masının 581,5 milyar liralık bölü­mü bu alana yapıldı. Bu harcama­ların da 574,4 milyar lira ile tama­mına yakınını, iç ve dış borç faiz ödemeleri oluşturdu. Geçen yılın eş dönemine göre faiz ödemeleri yüzde 108,7, toplam Hazine........

© Dünya


Get it on Google Play