menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Cari dengede iyileşme devam ediyor

12 6
14.08.2024

Uygulanmakta olan eko­nomik program, enf­lasyondan sonra ikinci temel hedefi olan cari işlemler açığının küçültülmesi yönünde beklenen sonuçlarını veriyor.

Parasal sıkılaştırmanın etkisiy­le ekonomide yaşanan daralma, cari açıktaki küçülmede etki­li oluyor. Cari işlemler denge­si sekiz ay sonra haziranda 407 milyon dolarla fazla verirken, ilk yarıda açık 16,5 milyar do­larla geçen yılın aynı dönemin­dekinin yüzde 55 altında kaldı. Geçen yıl temmuzdan bu yana küçülen yıllık cari açık ise hazi­ran sonu itibarıyla 24,8 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.

Merkez Bankası’nın açıkla­dığı ödemeler dengesi istatis­tikleri kapsamında revize ve­rilere göre, cari açığa yol açan bileşenlerin başında gelen dış ticaret açığı; haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,8 büyüyerek 4 milyar 139 milyon dolara yükseldi. Ödemeler den­gesi tanımıyla toplam mal ih­racatı haziran ayları itibarıy­la yüzde 7,6 azalarak 18 milyar 683 milyon dolara gerilerken, ithalatının da yüzde 5,2 azala­rak 22 milyar 822 milyon dola­ra gerilemesi, dış ticaret açığın­daki büyümeyi sınırladı.

Bu kapsamda, içinde enerji ürünlerinin büyük ağırlık oluş­turduğu genel mal ticaretinde ihracat yüzde 7 düşüşle 18 mil­yar 534 milyon, ithalat yüzde 1,6 düşüşle 21 milyar 759 mil­yon dolar oldu, bu kategoride aylık bazda 3 milyar 225 milyon dolarlık bir açık verildi. Para­sal olmayan altında aylık net it­halat yüzde 44,1 küçülerek 928 dolar olurken, haziranda 14 milyon dolarlık da net transit ticaret geliri elde edildi.

Taşımacılık, turizm, yurt dı­şı müteahhitlik gibi faaliyetle­rin yer aldığı “hizmetler den­gesi” kapsamında aylık toplam gelir yüzde 6 artışla 10 milyar 220 milyon, giderler yüzde 4,1 artışla 4 milyar 617 milyon do­lar ve net giriş yüzde 7,6 artışla 5 milyar 603 milyon dolar oldu. Hizmetler alanında en yüksek aylık net gelir 4 milyar 790 mil­yon dolarla “seyahat” (turizm) kaleminden elde edildi.

Doğrudan yatırımlar ve port­föy yatırımları kapsamındaki gelir-giderler ile faiz gelir gi­derlerini kapsayan “birincil ge­lir dengesi”nde 1 milyar 55 mil­yon; işçi dövizi, kişisel trans­ferler gibi kalemleri kapsayan “ikincil gelir dengesi”nde de 2 milyon dolar net........

© Dünya


Get it on Google Play