“Sıkılaşma” etkisiyle büyümede sert fren
Parasal sıkılaştırma esaslı ekonomik programın üretim, tüketim ve yatırımları baskılayıcı etkisi Türkiye ekonomisinde yavaşlamaya yol açtı. Milli gelirde büyüme oranı yılın ikinci çeyreğinde hız keserek yüzde 2,5’le düşük beklentinin de altında gerçekleşti. İkinci çeyrekte yavaşlaması beklenen büyüme oranında piyasaların tahmini yüzde 3 dolayında bulunuyordu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılının ikinci çeyreğindeki gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) gelişmelerini açıkladı. Buna göre GSYH, nisan-haziran dönemini kapsayan ikinci çeyrekte cari fiyatlarla geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 78,6 artarak 9 trilyon 949 milyar 792 milyon TL oldu. GSYH’nin ikinci çeyrek değeri cari fiyatlarla ABD doları bazında 308 milyar 158 milyon dolar olarak gerçekleşti. Zincirlenmiş hacim endeksi ikinci çeyrekte 216,1 olurken, geçen yılın ikinci çeyreğine göre büyüme oranına ilişkin ilk tahmin yüzde 2,5 olarak açıklandı.
Bu yılın ilk çeyreğine ilişkin daha önce yüzde 5,7 olarak açıklanan büyüme oranı da yüzde 5,3’e revize edildi. Buna göre ilk yarıda milli gelirde geçen yılın aynı dönemine göre büyüme yüzde 3,8 düzeyinde gerçekleşti.
Bu arada takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksine göre ikinci çeyrekte yıllık büyüme oranı yüzde 2,8 oldu. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış endekste bir önceki çeyreğe göre artışın yüzde 0,1’de kalması ise parasal sıkılaştırmanın ekonomideki fren etkisini net biçimde ortaya koydu.
Büyümede yaşanan sert firenle, geçen yılın ikinci yarısında uygulamaya konulan parasal sıkılaştırma esaslı programın ekonomiyi soğutma etkisi somutlaşırken, resesyon senaryolarını ve yüzde 50’ye yükselmiş olan Merkez Bankası politika faizinin düşürülmesi gerektiğini savunan kesimlerin argümanları güçlendi.
Üretim yöntemiyle GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde; ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; en hızlı büyüme yüzde 7,4’le diğer hizmet faaliyetlerinde gerçekleşti. Revize verilere göre sektörün ilk çeyrek büyümesi yüzde 0,9 olmuştu. İnşaat, ilk çeyrekteki yüzde 11’lik büyümeden sonra ikinci çeyrekte de yüzde 6,5 büyüdü. İlk çeyrekte yüzde 4,9 büyüyen tarım sektörü ikinci çeyrekte yüzde 3,7 büyüme kaydetti. Gayrimenkul faaliyetleri ilk çeyrekte 2,1 olan büyüme oranı, ikincide yüzde 3,7’e yükseldi. İlk çeyrekte bilgi ve iletişim faaliyetlerinde yüzde 4,3, finans ve sigorta faaliyetlerinde yüzde 6,4 olan büyüme oranları ikinci çeyrekte her iki........
© Dünya
visit website