menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Suudi Arabistan’a şimdi de CEO ihraç ediyoruz

52 1
23.07.2024

Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki normalleşme süreci ekonomiye olumlu yansıyor. İhracatta yaşanan artış, profesyonel yönetici transferlerine de yansıdı. Sağlıktan ulaşıma, madencilikten giyime birçok sektörde Suudi şirket ve kuruluşları yönetimlerini Türk CEO’lara emanet etmeye başladı.

Son 10 yılda birçok inişli çı­kışlı ilişkiler yaşayan An­kara-Riyad arasındaki si­yasi hava, normalleşme süreciy­le birlikte ekonomiye de yansıdı. 2021 yılında yüzde 90’a yakın düşüş yaşayan ve çeyrek milyar dolara gerileyen ihracat, 2022 yılında 1 milyar doları aştı, 2023 yılında ise 2.6 milyar dolara ulaş­tı. Siyasetin etkilediği ekonomi­deki bu iyileşme, geçmişte olma­yan bir süreci daha başlattı.

Türk şirketleri, 500 milyar dolara mal olacak NEOM adlı yeni bir şehir projesine başlayan Suudi Ara­bistan’a yatırım yapmak için kol­ları sıvadı. Eczacıbaşı’ndan Abdi İbrahim’e kadar Türkiye’nin en önemli şirketleri Suudi Arabis­tan’a yatırım yapmak için anlaş­malara imza attı. Suudi Arabis­tan, yeni yatırım ve hızla artan ihracatla Türk markalarını değil, Türk yöneticilerini de ülkeye da­vet etmeye başladı. Deyim yerin­deyse artık sadece Türk ürünleri değil, Türk deneyimleri de Suu­di Arabistan’ın tercihi olmuş du­rumda.

Bildiğiniz üzere Suudi Arabis­tan’ında içinde bulunduğu kör­fez ülkelerinde batılı yönetici­ler, geçmiş yıllarda revaçtaydı. İngiliz, ABD’li, Kanadalı, Avust­ralyalı profesyonel yöneticiler, yüksek ücretlerle bu coğrafya­da büyümek isteyen, markalaş­ma sürecine giren şirketlerin CEO’luk, danışmanlık, yönetim kurulu üyeliğine transfer edili­yordu.

Birleşik Arap Emirlikle­ri’nde yoğun olan “expat” yani yabancı çalışanların yerine ya­vaş yavaş Türk profesyoneller tercih edilmeye başlanmıştı. Bu konuda en katı ülkelerden biri kabul edilen Suudi Arabistan’da da bu dönüşüm başladı ve şir­ketlerin üst yönetiminde Türk­ler yöneticilerin sayısı giderek artmaya başladı. Gelin, değişim rüzgarına giren Suudi Arabis­tan’da devleri yöneten Türk yö­neticilerle tanışalım.

Suudi Arabistan’da profesyo­nel iş hayatının dikkat çeken ilk Türk yolcularından biri Dr. Fatih Mehmet Gül. Bir hekim ve ulus­lararası sağlık yöneticisi olan Dr. Gül, Forbes tarafından En İyi 50 Sağlık Lideri listesine giren ilk Türk yönetici. Tıp eğitiminin ardından ABD’deki ünlü eğitim kurumları Cornell Üniversitesi ve Harvard İşletme Okulu’nda eğitim gören Dr. Gül, Acıbadem Hastaneleri’nden de aldığı tec­rübeyi Ortadoğu’nun en büyük gruplarından olan ALJ Group ile geliştirdi.

Körfez’in en önem­li sağlık gruplarından Fakeeh’te üst yönetici ve CEO gibi unvan­lara yükselen Gül, Suudi Arabis­tan’daki başarılı birçok hastane ve klinik projelerinin yanı sıra, Birleşik Arap Emirlikleri’nde Orta Doğu’nun ilk çevre dostu, LEED sertifikalı üniversite has­tanesi olan, Dubai’nin........

© Dünya


Get it on Google Play