Bangladeş'teki üretim Türkiye’ye kayarsa 3 bin üretici kurtulur
Bangladeş’te hükümeti deviren kaos, geçici yönetimin kurulmasıyla şimdilik duruldu. Çin’in ardından hazır giyimin dünyadaki en önemli üretim üssü olan ülkede yaşanan tedarik sorunu, dev markaları endişelendiriyor. TİHCAD Başkanı Ergin Aydın, Türkiye olarak yaşanan küresel tedarik sorununu çözebileceklerini ve bu yolla zorda olan 3 bin imalatçının riskli bölgeden kurtulabileceğini kaydetti.
Bir süredir devam eden ve iktidar değişikliği getiren Bangladeş’teki şiddet olayları, geçici hükümetin göreve başlamasıyla büyük ölçüde duruldu. Nobel ödüllü Muhammed Yunus, geçici hükümetin başına geçerek göreve başladı. Ülkede Şeyh Hasina iktidarına karşı başlatılan ve yüzlerce insanın hayatını kaybetmesine yol açan olaylar yerini gergin bir bekleyişe bıraktı. Ülkede Müslümanlar ile Hindular arasında gerginlik sürerken yeni yeni Başbakan Yunus, birlik beraberlik çağrısı yaptı.
Bangladeş, hazır giyimde 50 milyar dolar ile dünyadaki en büyük ikinci ihracatçı ülkesi. Sektördeki lider ise 180 milyar dolar ihracat ile Çin. Bangladeş’in en büyük ekonomisini hazır giyim oluşturuyor. Çoğu kadın olmak üzere yaklaşık 4 milyon işçinin istihdam edildiği yaklaşık 3 bin 500 fabrikasıyla Bangladeş, yine Çin’den sonra dünyanın en büyük ikinci konfeksiyon üreticisi ülkesi konumunda.
Başta Levi’s, H&M, Uniqlo ve Zara gibi hazır giyimin dev perakendeci markaları üretiminin büyük bölümünü bu ülkede gerçekleştiriyor. Markaların Bangladeş’i tercih etmesinin en önemli sebebi ise üretim maliyetleri. 4 milyon kişinin istihdam edildiği sektörde aylık ortalama 100 dolara çalışıyor. Ülkede iktidar değiştiren olayların patlak vermesiyle fabrikaların durması nedeniyle üretimde büyük aksaklıklar yaşandı. Her ne kadar geçici hükümetin göreve başlamasıyla olaylar durulsa da alıcıların olası risklere karşı ürün tedarikini güvence altına almak için alternatif pazarlara yöneldi.
50 milyar dolara yaklaşan cirosu nedeniyle tedarikte Çin’in ardından dünyanın en büyük ikinci üretim merkezinde yaşanan bu aksamalar, şimdilik Kamboçya ve Vietnam’a kaydırıldı. Ancak bazı büyük perakendecilerin gelecek sezonlar için verdikleri siparişleri diğer Güneydoğu Asya tedarikçilerine kaydırdığını ve bunun da küresel tedarik zincirinde aksamalara yol açtığını belirttiler.
Gelişmeler üzerine harekete geçen Türk hazır giyimciler,........
© Dünya
visit website