"Derin teknolojiye yatırımcı olarak gönül veren bir Türk’üm"
Teknolojinin kullanımından çok, onun gelişimine hayran bir genç mühendis olarak gittiği Silikon Vadisi'nde ilk yatırımı Google tarafından satın alındı. 12 yıl önce kurduğu ‘Venture Science’ ile bugün değeri milyar dolarları aşan 10’dan fazla şirkette yatırımı var. Venture Science Kurucusu Türker Oğuz, şirketini büyütürken diğer yandan da DNA’sına işlenmiş teknolojinin gelişimine tanıklık ediyor.
Tarsus Amerikan Koleji’nde henüz ortaokul öğrencisiyken bilgisayarla tanışan Türker Oğuz için bu sadece yeni ve heyecan verici bir buluşma değil, yeni bir hayata açılan kapı oldu. Bilgisayar demek teknoloji demekti ve bunun için mutlaka iyi bir İngilizce bilgisine sahip olmaktı. Öyle yaptı Türker Oğuz ve teknoloji dünyasının derinliklerine kendini bırakırken İngilizcesini ihmal etmedi.
O günden 30 yıl sonra Türker Oğuz, uzaydan sağlığa, otonom araçlardan akıllı tarıma kadar pek çok sektörde ‘derin teknoloji’ üreten şirketlerin gelişimine yatırımcı olarak destek verdi. Bugün 1 milyar dolar ve üzeri değer taşıyan 10’dan fazla şirketin yatırımcısı. Bu şirketlerden biri de Alper Gezeravcı’yı uzaya taşıyan SpaceX Axiom. Venture Science Yatırım Sermaye kurucu ortağı Türker Oğuz ile Amerika’daki teknoloji yatırımcısı kimliğini, girişim şirketi ‘Venture Science’ı ve geleceğin dünyası üzerine konuştuk.
Kısaca Türker Oğuz kimdir?
Doktor bir babanın, eczacı bir annenin oğlu olarak dünyaya gelmişim. Evimizin içinde konuşulan konular genelde tıp ve bilim alanındaydı. Böyle bir ortamda geçen çocukluk ve ilkokul döneminden sonra Tarsus Amerikan Lisesi’ni kazandım. Yatılı da okuduğum için küçük yaşta evden ayrılıp kampüs hayatına geçmiş oldum. Ankara Fen Lisesi’ni yine yatılı okudum ve ardından Boğaziçi Üniversitesi’nde bitirdim.
İnşaat mühendisi olarak mezun olduktan kısa bir süre sonra ABD’de yüksek lisans eğitimime başladım ve burslu olarak Georgia State Üniversite’sinden MBA derecesi ile mezun oldum. Kısaca Türker Oğuz, eğitimli ama Anadolu’nun ekonomik şartları paralelinde mütevazı bir ailenin evladı, ülkemizin de en güzide okullarında okuma şansına nail olmuş, genç yaşta da kendisini geliştirmek adına yurt dışı istikametine yönünü çevirmiş, orada da yerleşmiş, teknolojiye bir yatırımcı olarak gönül vermiş bir Türk’tür diyebiliriz.
Teknoloji rüyası ne zaman sizin için bir ideal haline geldi?
1985 yılında okulumuzda bir bilgisayar laboratuvarı açıldı ve sekiz bilgisayar ile programlama eğitimi verilmeye başlandı. Ben de zaten yatılı olduğum için ders sonrası o laboratuvara gider bilgisayarlar ile hem oynar hem de yazılım geliştirmeye çalışırdım. Daha sonra kendi bilgisayarım oldu ve onunla çok zaman geçirdim.
Ama bilgisayarın kutusu içinde gelen kullanım kılavuzundan başka bir kaynak veya kitabın o yıllarda Türkiye’de olmaması, dolayısıyla da yapmak istediğimiz programları nasıl yazacağımızı bilmememiz benim için ciddi bir problemdi. Halbuki aynı bilgisayarı Amerika’da kullanan yazılımcılar müthiş güzel programlar ve oyunlar çıkarmaktaydılar. İşte bu noktada bir gün bu kaynaklara sahip olan insanların olduğu bir yerde yaşamayı ve çalışmayı hedeflemiştim ve bu istek de benim için bir ideal haline gelmiş oldu.
-Venture Science’ı kurma fikri nasıl gelişti. İlk yatırımınızı nereye yaptınız?
Girişim sermayesi dünyasına ilk baktığımda alınan yatırım kararlarının aslında finans dünyasının diğer kesimlerinde oldukça çok kullanılan matematiksel yaklaşımlardan ziyade daha çok geniş ve pek yapısal olmayan bir şekilde alındığını gördüm.
MBA derecemi alırken karar teorileri alanında aldığım eğitim ve çalışmalarım aklıma gelince, “Girişim sermayesi sektöründe de acaba kantitatif modeller kullanılabilir mi?” sorusu aklıma geldi. Bu alanda modeller geliştirmeye başladım. 2012’de bu modelleri bir ‘demo day’ etkinliğinde kullanıp oradan gittiğimiz bir firmaya yaptığımız çekirdek yatırım, firmanın 18 ay sonra Google tarafından satın alınması ile ilk meyvemizi vermiş oldu. Bu sonuçtan aldığımız ivme ile Venture Science firmasını kurmaya karar verdim.
Firmamız kurulduktan bir müddet sonra da Selahattin Önen aramıza ortak olarak katıldı ve kendisiyle beraber........
© Dünya
visit website