Yeni dünya düzeni ve kazananlar
Dünya ticaretinin dünya GDP’sine oranı 2008 krizinden beri A’le H arasında dolaşıyor. ABD’nin tarife kararlarına, Çin’in içeriden tedarik amaçlarına rağmen dünya ticareti hala canlı.
Doğrudan yabancı yatırımlarda ilgili dönemde düşüş var, FDI/GDP oranı(doğrudan yatırım/üretim) %3.4’ten %2.5’a gelmiş durumda. Bu köşede daha önce “jeopolitik fragmentation” kavramından bahsetmiştim. Artan küresel gerginlikler şirketlerin ticaret ve yatırım kararlarında her geçen gün daha fazla etkili oluyor.
Bunun sonucunda da friend-shoring, near-shoring gibi kavramlarla tanımlanan dost ülkelerle ya da yakın ülkelerle daha fazla ekonomik münasebette bulunuluyor. Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde IMF ekonomistleri tarafından “Changing Global Linkages: A New Cold War?” başlığıyla bir makale yayımlandı.
“Değişen global bağlantılar; yeni bir soğuk savaş mı?” şeklinde çevirebiliriz. Günümüz dünyasındaki Çin’le ABD arasındaki özellikle ticaret üzerinden baş gösteren gerginlikler soğuk savaş dönemindeki iki kutuplu dünyaya benzetilmiş. Mevcut dünya 3 bölüme ayrılmış.
Çin ve Çin’e yakın ülkeler, ABD ve ABD’ye yakın ülkeler ve bu iki grup dışında kalanlar. Soğuk savaşın “bağlantısızlar” grubuna benzetebiliriz bu ülkeleri. Bir de ismi var bu grubun; “connectors”. Yani aradaki bağlantıyı sağlayanlar. Bu ülkelerin artan önemi sonucu kutuplaşmanın dünya ticareti ve doğrudan........
© Dünya
visit website