menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Mayıs ayı fon performansları ve beklentiler

18 0
07.06.2024

2024 yılının ilk yarısını tamamlamaya yaklaşırken piyasalarda yaz havasına girildiğini söylemek zor. Veri ve haber akışına bağlı olarak artan hareketlilik, yaz tatilini düşünen piyasa profesyonellerini biraz daha masa başına hapsedeceğe benziyor.

Yurt dışı piyasalar enflasyon, büyüme ve faiz oranları ana eksenlerinde hareket ederken, yurt içinde yeni ekonomi politikası, enflasyonla mücadele ve yabancı yatırımcı ilgisi ön planda olmaya devam ediyor.

Mayıs ayında Yurt içi piyasaların performansını değerlendirdiğimizde, Borsa İstanbul’un bankacılık ile öne çıkmaya devam ettiğini görüyoruz. Aylık %3,5 artış kaydeden BIST100 endeksine en büyük katkıyı bankacılık hisseleri verdi.

Bankacılık endeksinin mayıs ayı getirisi ,3 olarak gerçekleşirken, diğer ana endekslerde sınai ve teknolojinin negatif seyri sürdürdüğünü takip ettik. Bankacılığın öne çıkmasında S&P’den gelen not artışı, yurt dışı yatırım bankalarından gelen olumlu raporlar, gerileyen CDS ve yurt dışı yatırımcı tahvil/hisse senedi yatırımları ana etken olarak değerlendirilebilir. Döviz tarafında seçim sonrası satıcılı seyir, döviz girişleri ve yurt içi yerleşiklerin döviz bozumlarıyla devam etti. TCMB rezerv biriktirmek için yaptığı döviz alımlarının, TL likiditeyi artırması ve bunun da mevduat faizlerini düşürmesi sonucunda, TCMB’nin zorunlu karşılıklar yoluyla müdahale ettiğini görüyoruz.

Yurt dışında ana gündem ABD Merkez Bankası – Fed’in faiz indirimlerine başlayacağı tarih ve ABD ekonomisinde yumuşak iniş (büyümeden ödün vermeden enflasyonda düşüş) beklentileri olmaya devam etti. Ay başında açıklanan istihdam verisi, iş gücü piyasasında soğumayı işaret ederken, büyüme tarafındaki düşüş stagflasyon endişelerini gündeme getirdi. Enflasyona dair göstergelerde düşüş eğilimi ile birlikte, faiz indirim beklentilerinin Eylül ayına odaklandığını görüyoruz.

Tahvil faizlerindeki karışık seyre rağmen altında yatay-pozitif, gümüşte ise güçlü yukarı yönlü seyir görüyoruz. Endekslerde teknolojinin önderliği devam ediyor,........

© Dünya


Get it on Google Play