Şirket kâr enflasyonu ve Phillips Eğrisi
TÜSİAD (1975) kâr konusunda hazırlattığı broşürde şu cümleye de yer vermiştir: “Günümüzde ise, enflasyonun toplum üzerindeki baskısı çok sayıda insanın giderek güçleşen yaşam kavgası karşısında, “kâr” mekanizmasının ekonomideki rolü çok daha büyük bir dikkatle incelenmekte, çok daha yaygın bir ilgi konusu olmaktadır.”
Şirket kâr güdümlü enflasyon, kâr çekişli enflasyon veya satıcı enflasyonu. Yıllık ciro, işgücü, bilanço, üretim gibi tüm şirket verilerine sahip TÜİK sunumu ile çarşı karıştı. İlk defa resmi bir otorite mevcut mali politikanın temel kabulü talep enflasyonu dışında (yani asgari ücret, kredi kartları, hizmetler enflasyonun nedenidir gibi) fahiş fiyatın enflasyonu tetiklediğini kabul ediyordu.
Benim gibi çok limitli sayıda (genelde heterodoks) isim “shrinkflation, seller’s inflation, greedflation” diye bu durumu uzun zamandır dile getiriyordu. Bizdeki ana akım ortodoks neoklasik görüştekilerinden farklı olarak, Beyaz Saray, Lagarde, UBS Baş Ekonomisti, İtalya Merkez Bankası Başkanı, Kansas Fed, varlığını kabul etmeyeni yok, Nijerya’da bile tartışıldı. Weber ve Wasner (2023) makalesi COVID sonrası satıcı (şirket kâr güdümlü) enflasyon makalesi ile çok ses getirdi.
Merkez Bankası eski Meclis ve Yönetim Kurulu Üyesi, Başdanışmanı rahmetli Prof. Dr. İlker Parasız, “Mal Piyasasının Tekelleşmesi ve Markaj Enflasyonu” makalesinde (1983), 24........
© Dünya
visit website