menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Yapay zekâ uygulamalarında spekülasyondan öngörülebilirliğe

23 3
23.04.2024

Yapay zekâ modellerinin ulaştığı performans, özellikle görsellerin sınıflandırılması, görsellerin anlamlandırılması ve İngilizce diline hakimiyet gibi konularda insanları geçmiş durumda. Diğer teknolojik gelişmelerden farklı olarak yapay zekânın gelişmesine akademiden ziyade belirli teknoloji şirketleri büyük tutarlı yatırımları ile öncülük ediyor.

Bireysel kullanıma açılan ChatGPT üzerinden popüler hale gelen dil modellerinin geliştirme maliyetleri yüzlerce milyon dolara ulaşmış durumda. Bu yüksek maliyete karşın, çoğunlukla ABD merkezli olan ve bazıları start-up olarak yeni faaliyete başlayan yüzlerce şirket dil modelleri geliştiriyor. Bu modellerin başarım düzeyinin ve hangi noktalarda yanlış/ilgisiz sonuçlar ürettiğinin karşılaştırılmasını sağlayacak standartlar henüz oluşturulmadığından, başarım düzeylerini objektif olarak kapsamlı şekilde değerlendirme imkânına sahip değiliz.

Hangi modelin hangi alanda daha iyi performans gösterdiğine dair iddia ve incelemeler olsa da oyunun kazananları hâlâ belirsiz. Yapay zekâ konusundaki güncel tartışmalar iki nokta etrafında yoğunlaşıyor. Bunlardan ilki, üreten yapay zekâ modellerinin iş süreçlerinde yaratabileceği verimlilik artışı ve bu artışın modelleri geliştirenler tarafından nasıl paraya çevrilebileceği. Özellikle paraya çevrilme konusu bu şirketlere yatırım yapan yatırımcıların ve özellikle büyük teknoloji........

© Dünya


Get it on Google Play