Sürdürülebilir kalkınma mı sömürü mü?
Bugün Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH) arasında, çocuklara, bu özel günden bahsetmek zorunda kalmayacağımız bir dünya bırakmak var. Özellikle SKH 3 ve SKH 8, bu amaçla doğrudan bağlantılı.
SKH 3: Sağlıklı Bireyler Yetiştirme… SKH 8: İnsan Onuruna Yaraşır İş ve Ekonomik Büyüme… Bu bağlamda, Hedef 8’i açmakta fayda var. 8. Hedefin 7. Maddesine göre üye ülkeler, 2025 yılına kadar çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerini yasaklamayı ve ortadan kaldırmayı taahhüt ediyor. Ayrıca, zorla çalıştırmanın ortadan kaldırılması için acil ve etkili tedbirler almayı, üye ülkelerin sorumlulukları arasında gösteriyor. Peki hedefler gerçeklerle ne kadar örtüşüyor?
Dünya genelinde yaklaşık 160 milyon çocuk işçi bulunuyor. Bu çocukların yüzde 71’i tarım, yüzde 17’si hizmet ve yüzde 12’si sanayi sektöründe çalışıyor. Her yıl milyonlarca çocuk, eğitim ve güvenli bir çocukluk hakkından mahrum kalıyor. İlk bakışta çocuk işçiliği, erkek çocukları arasında kız çocuklarına kıyasla daha yaygın görünüyor. Erkek çocukların yüzde 11,2’si, kız çocukların ise yüzde 7,8’i çocuk işçi olarak çalıştırılıyor. Erkek çocuk işçi sayısı........
© Dünya
visit website