Blockchain 101: Finans dünyasından öte geleceğin temel teknolojisi
Blockchain denildiğinde akla ilk gelen, genellikle kripto paralardır. Ancak, bu teknolojinin, hayatımızı ve alışkanlıklarımızı temelden dönüştürebilecek çok daha geniş bir potansiyeli var. Blockchain’i bir ağaç olarak düşünürsek, kripto paralar bu ağacın dallarından sadece biri.
Önümüzdeki yazılarda, blockchain’in, tedarik zincirinden sağlığa, hizmet sektöründen, tarım ve lojistiğe uzanan geniş uygulama yelpazesine ve sunduğu potansiyele daha yakından bakacağız. İlk adım olarak, blockchain’in nasıl ortaya çıktığına ve bu teknolojinin tam olarak nasıl çalıştığına değineceğim.
Blockchain’in ortaya çıkışı, Stuart Haber ve W. Scott Stornetta tarafından 1991 yılında tasarlanan bir blok zincirine dayanıyor. Bu teknoloji, başlangıçta belgelerin zaman damgalarını korumak amacıyla kullanılmış, daha sonra 2004 yılında Hal Finney tarafından dijital para birimleri için Yeniden Kullanılabilir İş Kanıtı (RPoW) sistemi olarak geliştirilmiştir.
Blockchain alanındaki ilk ciddi gelişme, 2008 yılında ABD’de yaşanan Mortgage krizi sonrasında Satoshi Nakamoto’nun Bitcoin whitepaper’ını yayımlamasıyla gerçekleşmiştir. Bitcoin, blockchain teknolojisinin ilk uygulaması olarak, merkeziyetsiz bir yapı üzerinde anonim ve güvenli para transferini mümkün kılmıştır.
Eşler arası (Peer-to-Peer)........
© Dünya
visit website