Başı Kesilen Minareler
Kariye veya karye kelimesi Osmanlı belgelerinde sık sık geçer. Söz konusu belgelerde daha çok köy anlamında kullanılır. Ancak kırsal kesim manası da verilebilir. Osmanlı defterlerinde, yazının hemen girişinde köyün ismi verildikten sonra “Nâm karyede” diye devam eden belgelerde, köyün sorunları veya bir olay dile getirilir.
Kariye Kilisesinin ismi de kırsallıktan mülhemdir. Antik Yunancada da kırsal alan, şehrin dışı, boş alan anlamlarına geliyormuş. Bahsettiğimiz kilise ortalama 1700 yıllık bir yapıdır. Bidayetinde kilise olarak yapılan yer, İstanbul’un fethinden sonra camiye çevrilmiştir. Uzun süre cami olarak hizmet gören bina, Ayasofya ile benzerlikler içermektedir. Örneğin Kilisedeki mozaikler Ayasofya ile benzerdir.
Ayasofya ile benzerlikleri sadece mozaikler değildir tabi. Maalesef kaderleri de benzerlik göstermektedir. Örneğin kilise iken her ikisi camiye çevrilmişler. Yine cami iken ikisi Cumhuriyet döneminde müzeye dönüştürülmüşler. Kariye Cami, 29 Ağustos 1945 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile müzeye çevrilmiş. Sizce kararın altında kimin imzası olabilir? Tabi ki İsmet İnönü.
Neyse ki bahsettiğimiz yapı, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından tekrar cami hüviyetine kavuşturuldu ve 79 yıl sonra ibadete açıldı.........
© Doğruhaber
visit website