İslam İktisadında Murabaha
Kur’an’(Bakara/16) da “Ribh” mefhumundan hareketle bu yazımızda Murabaha yapısını anlamaya çalışacağız.
Murabaha; malı karlı satma anlamına gelir. Bugün dünya çapında finans kurumlarının, müşteriden aldığı malı, kârlı bir şekilde bir başkasına taksitle vadeli satışına murabaha denir.
Kelimenin aslı Arapça’dır; sözlükte artma, kar, ticari kazanç anlamındaki “ribh” kökünden müştak ve “kazandırma, kar hakkı tanıma” manasına gelir. Murabaha müfaale babından olduğu halde müşareke manasını taşımayan bir kelimedir. (TDV)
İslam iktisadının ahlaki nitelikleriyle toplumda yeniden bir ihya hamlesinin başlatılmasında, murabaha önemli bir yer alır. Şu ana kadar Murabaha’dan sadece finans kurumları faydalanmışlardır. İyi de olmuştur. Ancak, bunu ümmetin ihyasındaki genel bir faydayı elde etmede basamak yapmanın mümkün olduğunu tasavvur ediyorum. Buna öncülük edecek bir öncü kadroya ihtiyaç vardır. Ümmetin şah damarı olan aziz ulemamız ve meşayih-i kiramın öncülük etmediği toplumsal hareketlerde muvaffak olma ihtimalini zayıf görüyorum. Dünya malını bir tarafa bırakmak, ulemadan çok meşayih-i kirama yakışıyor. Maalesef bugün birçok Meşayihin kurdukları tarikat üzerinden elde ettikleri mallarının haddi ve hesabı yoktur. Bu mallarının hesabını........
© Doğruhaber
visit website