KKTC Turizm Strateji Planı ( OVP ) 2024-2028 Uygulama esasları
Turizm sektörü ve ekonomisi siyasi ve ekonomik günlük yaşamın getirdiği sebep ve sonuçlardan dolayı etkileniyor . Döviz yükseliyor, maliyetler çoğalıyor, doğrudan ulaşımın olmadığı Kuzey Kıbrıs tek kelime ile kan ağlıyor.
Bu etkileşimin doğrudan bertaraf edilmesinin yegane koşulu , siyasi kaygılardan ayrıştırılmış, ülkenin önünü açmaya yönelik geliştirilen orta ve uzun vadeli stratejik hedefler.
Getireceksin meclise beş yıllık orta vadeli planı, hükümetler değişse bile bu plan işleyecek ve ülke turizmi doğru bir istikamete doğru yol alacak. Daha sonraki beş yıl ise uzun vade yani strateji adını alacak.
Bazen bu stratejilerin içerisinde , tıpkı bir futbol maçının oynandığı ve o anı kazanmaya yönelik geliştirilen taktiksel hamleler de olabiliyor . Bu taktiklerin yine de stratejinin getirdiği bir bütünün parçası gibi düşünülmesi de gerekmekte.
Bu bakış açısıyla TC Kalkınma Ekonomik İşbirliği ( KEİ ) Ofisince desteklenen , Turizmde toplumsal kalkınmayı hedefleri yazmıştık. Bunlar öyle kolay işler değil açıkçası.
Bu amaçla OVP ( Orta Vadeli Planın ) gerçekleşmesine önemli katkıları olan o dönemin Turizm sektörümüzün tüm sivil toplum kuruluşların , birliklerin , turizm sektörünü etkileyen ve uygulayan yerel yönetimlerin ve turizm akademisyenlerinin açıkça çok özverili çalışmalar yapmıştık.
Bu stratejik plan ana hatlarıyla hangi başlıklardan oluşmalı ?
1-Çalışmanın Nedenselliği
2-Çalışmanın Akışı
3-Turizmde Gelecek Trendleri
4-SWOT Çalışması Sonuçları
5- Turizmde Öne Çıkan Alanlar İçin Eylem Planlaması
6- Turizmin Misyonu
Genel özet ve ana esaslar
Yukarıdaki altı ana başlığın tüm detayları yetkililer tarafından en azından açıklanmalıdır. Şahsım genel olarak bu plandan nelerin beklendiğini ve nasıl beklentilere cevap vereceğini ana hatları ile kendi görüşümü de yazmakta da bir sakınca görmüyorum. Açıkçası daha önceki yapılan benzer çalışmaların da ışığında yaptığım bu saptamalar turizm sektörümüzde önemli mihenk taşlarını oluşturacağına inanmaktayım.
1. Dünyanın tartışmasız turizm destinasyonlarına koyduğu çarpan etkisi ve ayrıca doğrudan ve dolaylı faydaları ile turizm endüstrisi ve ekonomileri , özellikle artık turizm sektöründe zirveye yerleşmiş ülkeler yerine ; turizm sektöründe gelişimini tamamlamamış ülkeler için hizmetler sektörü ve teknoloji dünyası krizlerden çıkış yolları olarak bilinmektedir. .
2.Kuzey Kıbrıs`ın genel ekonomisi içerisinde olan ortak hedefimiz; ülkemizin refah seviyesini yükselterek planlı ve istikrarlı ve sürdürülebilir bir kalkınmanın hedeflendiği esasta Turizm Sektörü öncelikli ve sürükleyici endüstri olarak belirlenerek ülkenin lokomotif sektörü haline getirmek olmalıdır.
3-Ülkemizin kendi nev-i şahsına münhasır siyasi ve ekonomik şartları turizm sektörünü artık tüm devlet mekanizmaları sahip çıkmaya başlamalıdır. Kuzey Kıbrıs turizm siyaseti bir hükumet politikası olmak yerine devlet........
© Diyalog Gazetesi
visit website