menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Emine Işınsu’nun dünyası

34 1
05.05.2024

Bizim nesil Emine Işınsu’yu (17 Mayıs 1938-5 Mayıs 2021) daha çok 2000’lerin başlarından itibaren yayınlanan biyografik romanlarıyla tanıdı. Yunus Emre, Hacı Bayrâm-ı Velî, Hacı Bektâş-ı Velî, Niyâzî-i Mısrî gibi Türk tasavvuf geleneğinin büyük isimlerine dair bu romanlar geniş kitleler tarafından okundu ve okunmaya devam ediyor. Bu anlamda Işınsu’nun biyografik romana önemli bir canlılık getirdiğini söylemeliyiz.

İlk kitabını 1956 senesinde yayınlayan Emine Işınsu şiir, hikâye, roman, tiyatro, deneme gibi farklı türlerde otuza yakın eser kaleme almış, zamanın pek çok gazete ve dergisinde yüzlerce makaleye imza atmıştır. Çocukluğunun bir bölümünü Kırklareli’nde geçiren Işınsu, babaannesinden ve babasından Balkan Türklerinin karşılaştıkları zulümleri dinleyerek büyümüştür. Bu nedenle Balkan Türkleri onun hayatında önemli yer tutar.

Anne tarafı ise âlimler, kahramanlar, şairler yetiştiren Erzurum’un köklü ailelerinden biridir. Dedesi, Avnullah Kâzimî Bey gazeteci, anneannesi şiire düşkün bir hanımefendidir. Işınsu’nun annesi Halide Nusret Zorlutuna ise Türk edebiyat tarihinin önemli isimlerindendir. Kültürlü ve sosyal bir aile ortamında yetiştirildiğinden okuma ve yazmaya olan ilgisi henüz ilkokul döneminde başlamıştır.

Ortaokul ve liseyi Ankara’da bitirdikten sonra bir süre ABD’ye giden Işınsu ülkeye döndükten sonra üniversitelerin İngiliz Dili, İşletme, Hukuk, Felsefe gibi bölümlerine girmiş fakat öğrenciyken evlenmesi ve ailevi sorumluluklarının artması nedeniyle eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalmıştır. Işınsu’nun tahsil hayatındaki bu hareketlilik muhayyilesinin gelişmesine ve anlam arayışını merkeze alan eserler yazmasına imkân sağlamıştır.

Işınsu 1966’dan itibaren yazdığı romanlarla Türk milletinin yok edilmek istenmesi........

© Diriliş Postası


Get it on Google Play