‘Derin devlet’ Twitter’ın kaç metre altındadır?
13 Temmuz’da eski ABD Başkanı Donald Trump’a karşı düzenlenen suikast girişimin ardından beklendiği üzere iki şey yaşandı. Birincisi, suikasta dair bir sürü görüş ileri sürüldü; ikincisi, bu teorilerin neredeyse tamamı komplo teorisi olmakla suçlandı. Komplo teorilerinin merkezinde her zamanki gibi ‘derin devlet’ yer alıyordu.
Gerçekten derin devlet diye bir şey var mı, varsa nerede, mensupları kimler?
İngilizce’de ‘derin devlet’ karşılığı olarak genellikle ‘The Establishment’ kelimesi kullanılır. “Müesses nizam”, “kurulu düzen” şeklinde dilimize çevirmek mümkün.
Müesses nizam basitçe, bir ülkede güce ve etkiye sahip olan kişi ve kuruluşları ifade ediyor. Bu kişi ve kuruluşlar ekonomik, siyasal ve toplumsal pek çok alanda etki sahibi.
Az ya da çok; elbette her kurumun bir etki gücü var. Müesses nizamı ‘derin’ yapan, ülke yönetimini şekillendirmeye çalışması. Ayrıca, vatandaşın değil kendi gündemini takip eden bu seçkin azınlığın, farklı güç dinamikleri ve iç işleyişi mevcut.
Derin devlet, birçok yazar ve akademisyen tarafından tartışılmaya devam ediyor. Ama ben bugün konuyu sosyal medya, özellikle Twitter (X) üzerinden ele almak istiyorum.
Ama önce biraz eskiye, 1953 yılına gidelim.
Görünüşe göre 1953 yazında İran ordusu bir darbe yapmış ve Başbakan Muhammed Musaddık devrilmişti.
Komplo teorilerini kabul etmeyenlere göre her şey gayet açıktı: Yönetimden mutsuz İran vatandaşları, özellikle toprak sahipleri ve dini çevreler ordunun bir kesimiyle hareket etmiş ve darbe........
© Diriliş Postası
visit website