menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

İsrail’deki kabine değişikliğinin sebep ve sonuçları

23 0
25.06.2024

17 Haziran Pazartesi günü öğlen saatlerinde İsrail Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan açıklamayla, 7 Ekim 2023’ten dört gün sonra 11 Ekim 2023 tarihinde teşkil edilen altı kişilik savaş kabinesinin feshedildiği duyuruldu.

Bu açıklama üzerine; İsrail’in Gazze politikasında bir değişiklik olabileceğine veya Biden’ın açıkladığı ateşkes planının kabul edileceğine dair pek çok yorum yapıldığına şahit olduk.

İsrail siyasetini yakından takip edenler için fazlaca bir anlam ifade etmeyen bu kararın neden farklı mecralara çekildiği müelliflerinin meselesi olmakla beraber, bu konuda daha sağlıklı bir bilgi verilmesi elzem hâle gelmiştir.

Öncelikle 7 Ekim’deki Aksa Tufanı saldırısı sonrası İsrail’de neden bir olağanüstü hâl hükûmeti ve savaş kabinesi kurulduğunu izah etmekte fayda var.

Hatırlanacağı üzere İsrail Başbakanı Netanyahu, 7 Ekim günü öğleden sonra yaptığı konuşmada; İsrail’in savaşta olduğunu açıklamış ve hedeflerini duyurmuştu.

Bu hedefler; Gazze’den sınırı geçerek İsrail’e giren Hamas savaşçılarının yakalanarak sınırın tekrar güvenlik altına alınması, kaçırılan rehinelerin kurtarılması ve yapılacak karşı saldırıyla Hamas’ın ortadan kaldırılmasıydı.

O dönem Aksa Tufanı ile İsrail’in güvenlik miti yerle yeksan olmuş ve İsrail’in en güvenilir iki kurumu olan ordu ve istihbarat, bu saldırıyı daha önceden haber alamadıkları ve önleyemedikleri için büyük güven kaybına uğramıştı. İsrail halkı ise bu saldırının yegâne sorumlusu olarak Netanyahu’yu görüyor ve suçluyordu.

İşte böyle bir ortamda Netanyahu, geniş tabanlı bir hükûmet ile bu sürecin atlatılması maksadıyla ulusal birlik hükûmeti çağrısı yapmış ve bu çağrıya olumlu cevap veren eski genelkurmay başkanı ve muhalefetteki Ulusal Birlik Partisi’nin lideri Benny Gantz, olağanüstü hâl hükûmetinde yer almayı kabul etmişti ancak tek şartı dar kapsamlı bir savaş kabinesi kurulması ve Gazze’ye yönelik yapılacak operasyonun bu kabine tarafından yönetilmesiydi.

Böylelikle alınacak kararlarda oy hakkı olan; Başbakan Netanyahu, Savunma Bakanı Gallant ve Gantz ile gözlemci olarak da Stratejik İşler Bakanı Dermer, koalisyon ortağı Shas Partisi’nin lideri Deri ve Ulusal Birlik Partisi milletvekili ve eski genelkurmay başkanı Eisenkot’tan oluşan altı kişilik savaş kabinesi kuruldu ve görevine başladı.

Aradan geçen sekiz ayın sonunda; İsrail’in Gazze’yi neredeyse tamamen yıkmasına rağmen Hamas’ı ortadan kaldıramaması ve 8 Haziran tarihinde Nuseyrat Kampı’na düzenlenen sözde rehine kurtarma operasyonunda 210 Gazzeli katledip ancak dört rehinenin kurtarılması haricinde herhangi bir başarı sağlanamaması savaş kabinesinde de çatlaklara yol açmıştı.

Bunun yanı sıra Gantz ve Gallant’ın Gazze’nin geleceğine dair planlar konusunda Netanyahu ile ters düştüğü, ikisi de eski asker olan Gantz ve Gallant’ın savaşın bitmesinden sonra da........

© Diriliş Postası


Get it on Google Play