Yener Bozkurt Nezarat-ül Hariciye
Konu başlığımız “Nezarat-ul Hariciye El Cumhuriyye Turkiyye”
Efendim “Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı” demeye çalıştık ama uydururken bile zorlandık valla.
Türk olup gururla Türkçe konuştuğumuz için illaki hatamız olmuştur, affola.
“Peki nereden çıktı şimdi bu?” sorusunu hemen yanıtlıyoruz.
Cumhuriyetin ilk yıllarında Ankara Garı’nda trenden inen, eli çantalı, kravatlı şahısların, personel yokluğu nedeniyle Hariciye Vekâlet’ine yani Dışişleri Bakanlığı’na memur olarak alındığı rivayet edilir.
Doğru mu, yanlış mı bilemeyiz.
Ama aradan geçen yüz yılın sonunda, Türk Dışişleri Bakanlığı’nın Meslek Memuru alımında hangi kriterleri aradığını biliyoruz.
Ne diyor yönetmelik?
Lisans düzeyinde en az dört yıllık eğitim veren fakültelerin, “Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi, Kamu Yönetimi, İktisat, İşletme, Maliye, Finans, Çalışma Ekonomisi ile başlayan, son yıllarda ise Tarih, Sosyoloji, Halkla İlişkiler Ve Psikoloji’nin de eklendiği bölümlerinden mezun olmak” gerekir diyor.
Bu arada hatırlatalım. Eskiden Tarih, Sosyoloji, Psikoloji Bölümü mezunları sadece idari kadrolara alınırdı.
Görünen o ki, büyükelçiliğe uzanan kadrolara atanacak yandaşları, Uluslararası İlişkiler, Kamu Yönetimi gibi zorlu bölümleri beceremeyince, bunlar daha da zorunu yapmışlar.
Ampulü sabit tutup tavanı çevirmişler. Yani, Tarih, Sosyoloji, Psikoloji mezunlarının da Büyükelçi olmasının önünü açmışlar.
Kimse kusura bakmasın valla. Doktor olacaksan tıp, hâkim olacaksan hukuk okuyacaksın kardeşim. Eğitimini aldığın mesleğin hakkını verip, kendini kimseye ezdirmeyeceksin.
Bu kadar lafı boşuna etmedik tabi. Gelelim........
© Dikgazete.com
visit website