menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

BM platformunda küresel siber güvenlik sorunlarını çözme çabası

21 0
29.04.2024

Nisan ayının sonlarında Rusya, ana konusu siber güvenlik olan, “Güvenlik Konuları Üzerine XII. Uluslararası Yüksek Temsilciler Toplantısı”na ev sahipliği yaptı. İki gün boyunca tam 106 ülkeden, Birleşmiş Milletler’den (BM) ve diğer uluslararası kuruluşlardan gelen delegasyonlar, tek tek ülkelerin ve küresel bilgi alanının karşı karşıya olduğu tehditlerin yanı sıra bunları önlemeye dönük özel önlemleri ele alıp tartıştılar.

Hemen her alana IT teknolojilerinin nüfuz ettiği günümüz dünyasında; siber tehditlerin yalnızca bireylerin, şirketlerin, endüstrilerin ve tüm ülkelerin hayatlarını karmaşıklaştırmakla kalmayıp, ama aynı zamanda, korkunç sonuçlara ve ölümlere yol açan büyük ölçekli felaketleri beraberinde getiren küresel bir sorun haline geldiğini herhalde açıklamaya gerek yok.

Bu nedenle, on yılı aşkın bir süredir hem devletler düzeyinde hem de BM platformunda siber tehditleri önlemek ve ortadan kaldırmak için etkili mekanizmalar ve işbirliği modelleri geliştirmeye yönelik girişimlerde bulunuluyor.

Tam teşekküllü bir uluslararası siber güvenlik sistemini oluşturabilmenin en önemli adımlarından birisi, zorluklar ve tehditler hakkında bilgi paylaşımına yönelik bir mekanizmadır. Bu mekanizma, dünyadaki tüm devletlerin arasındaki telekomünikasyon için ortak ve uygulanabilir bir “iletişim noktalarının küresel kaydı”na (NCP) dayanmalıdır.

Böyle bir mekanizma birkaç yıl önce BM bünyesinde pekâlâ teşkil edilebilirdi ancak başta Amerika Birleşik Devletleri (ABD) olmak üzere, önde gelen Batılı ülkelerin pozisyonu nedeniyle bu çalışma henüz tamamlanamadı.

NCP'nin başlangıçta, hem sisteme katılan ülkeler arasında bilgi alışverişi hem de karar alma konularında geniş yetkilere sahip yetkili devlet kuruluşlarından oluşması gerekiyordu. Tıpkı her ülkenin devletlerarası ilişkiler alanında münhasır yetkilere sahip bir diplomatik departmanının bulunması gibi, her devletin yabancı partnerlerinin kendisiyle herhangi bir zamanda iletişime geçebileceği belirli bir birimini yetkilendirmesi gerekiyordu.

Siber tehditleri önlemek için işe yarayabilecek küresel bir sistemi oluşturmanın önündeki temel engel, bilgi güvenliği konularının siyasallaştırılması ve ABD'nin bilgi ve iletişim alanında kendi hâkimiyetini derinleştirmek için NCP'yi........

© Dikgazete.com


Get it on Google Play