Yerel seçimlerin uluslararası ilişkilere yansıması
Seçmen, 31 Mart Mahalli İdareler Seçiminde sadece yaşadığı beldeye Belediye başkanı seçmeyecek. Seçim sonuçları hem Türkiye’nin iç siyasetini hem de dış siyasetini etkileyecek potansiyele sahip.
Mahalli seçimler ve dış politika, birbirini etkileyen iki önemli alandır. Seçim sonuçları, dış politikada yeni eğilimlerin ortaya çıkmasına neden olabilirken, dış politikadaki gelişmeler de seçmenlerin oy verme tercihlerini etkileyebilir. Bu etkileşim, Türkiye'nin gelecekteki dış politikasının şekillendirebilir.
Özellikle büyükşehir belediye başkanları; uluslararası alanda aktif bir rol oynayabilir. Belediye başkanları, seçmenden aldığı güç ile Türkiye’nin dış politikasını olumlu veya olumsuz yönlendirmede söz sahibi olabilir.
Uluslararası güçler, Türkiye’yi ilgilendiren meselelerde özellikle Ankara, İstanbul, İzmir gibi şehirlerdeki seçim sonucuna göre revizyon güncelleyebilir.
Seçim sonuçları, hükümetin dış politikada risk alma eğilimini etkileyebilir. Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de Kıbrıs, Libya, Yunanistan, İsrail ve Filistin’e bakış açısını etkileyebilir.
Hatırlarsanız, CHP’de parti adına yapılan açıklamada Türkiye’nin Gazze’de Garantör olma talebi eleştirilmişti. Ortadoğu’da, Suriye ve Irak’ta acil çözüm bekleyen PKK Çatı Terör Örgütü ile mücadele konusu da seçim sonucuna göre değişkenlik gösterebilir. Gazze meselesinde olduğu gibi, CHP; AK Parti Hükümeti’nin güvenlik gerekçesi ile Irak’a müdahil olmasından duyduğu rahatsızlığı açıkça dile getirmişti.
AK Parti Hükümeti’ni, “iktidarda kalmak için Irak’ta savaşı (PKK ile mücadele) sürdürmekle” suçlayan DEM Parti’nin sözlerinden herhangi bir rahatsızlık duymayan CHP; Kent Uzlaşısı ile gündeme gelmişti.
AK Parti Hükümetinin yerel seçimde oylarının artması; Türkiye’nin mevcut dış rotasının devam edeceğini gösterir. Bu durum, bölgesel ve küresel meselelerde daha aktif bir rol oynama eğilimini pekiştirebilir. Devletin yeniden yapılanma süreci hızlandırılarak; istikrarı........
© Dikgazete.com
visit website