menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Yapay Zekâya Sordum-II

18 25
04.07.2025

Yapay zekâya sorduğumuz önceki yazımızdan devam edelim. Makinanın verdiği cevaplar üzerine benimde kısa yorumlarım olacak.

8- Öz güven eksikliğinin temel sebebi nedir?

“Özgüven eksikliği, kişilerin kendilerine, yeteneklerine veya değerlerine dair olumsuz düşünceler beslemesi sonucu gelişen bir durumdur. Bunun temel sebepleri çeşitli psikolojik, çevresel ve biyolojik faktörlere dayanabilir:

Çocukluk Dönemi: Aile içindeki eleştiriler, sevgisizlik veya sürekli olumsuz geribildirimler, bir çocuğun özgüveninin zedelenmesine yol açabilir.

Başarısızlık Deneyimleri: Birey, geçmişte yaşadığı başarısızlıkları aşamıyorsa, kendisini yetersiz hissedebilir ve bu da özgüven eksikliğine yol açar.

Olumsuz İçsel Diyalog: İnsanlar, içsel olarak kendilerine sık sık olumsuz eleştirilerde bulunabilirler. “Yetersizim”, “Bunu başaramam”, “Beni kimse sevmez” gibi düşünceler özgüven eksikliğini pekiştirebilir.

Karşılaştırmalar: Diğer insanlarla sürekli karşılaştırma yapma, kişinin kendisini değersiz veya başarısız hissetmesine neden olabilir.

Toplumsal Baskılar: Medyanın, toplumun ve arkadaş çevresinin belirli güzellik, başarı veya davranış kalıplarına dair dayatmaları, bireyin kendisini sürekli eksik hissetmesine neden olabilir.

Aile ve Arkadaş Desteği: Destekleyici bir aile veya arkadaş çevresi olmamak, yalnızlık hissi ve dışlanmışlık duygusu özgüven eksikliğine yol açabilir.

Mükemmeliyetçilik: Aşırı mükemmeliyetçi insanlar, en küçük hatayı bile büyük bir başarısızlık olarak görebilirler. Bu da özgüven eksikliğine yol açabilir.

Anksiyete ve Depresyon: Depresyon ve anksiyete gibi psikolojik rahatsızlıklar da kişinin özgüvenini olumsuz etkileyebilir. Sürekli kaygı hali veya düşük ruh hali, kendine güveni zayıflatabilir.

Genetik Yatkınlık: Bazı insanlar, doğuştan daha çekingen, sosyal olarak daha az girişken olabilirler. Bu da zamanla özgüven eksikliğine yol açabilir.

Fiziksel Görünüm: Fiziksel görünüm hakkında olumsuz düşünceler de özgüven eksikliği yaratabilir. Özellikle ergenlik dönemi gibi değişimlerin yoğun olduğu dönemlerde, bedensel imaj ile ilgili olumsuz algılar gelişebilir.

Özgüven eksikliği kişiye özgü bir durum olsa da yukarıda sayılanlar özgüven eksikliğinin neden kaynaklandığının ipuçlarını verir. Batı toplumlarına göre doğu toplumlarında özgüven eksikliğinin daha fazla olduğu bir gerçek. Dar bir çevre, yoksulluk, aile içi baskılar, değersiz görülme, fikirlere saygı duyulmaması, eleştiriye tahammülsüzlük gibi birçok nedenlerin varlığı özgüven eksikliğine zemin hazırlayabilir. Gereğinden fazla özgüven pompalanması da kişileri başarısızlığa itebildiği gibi kibirli olmasına da sebep olabilir. Kibir ve özgüven arasındaki ince bir çizgi vardır. Özgüven sahibi insanların kompleksleri yoktur. En zayıf noktalarını bile insanlara anlatmaktan çekinmezler. Açık ve şeffaf davranırlar. Hatalarını kabul edip düzeltme yoluna giderler. Oysa kibirli insanlar hatalarını zinhar kabul etmezler. Eleştiriye tahammülleri yoktur. En zayıf noktalarını en güçlüymüş gibi göstermekten çekinmezler. Kibirli insanların yanında bulunmaktan, aynı havayı teneffüs etmekten rahatsızlık duyarken özgüven sahibi insanların yanında ise kendinizi güvende hissedersiniz.

9- Eğitimde önemli olan 5 faktör hangileri olmalıdır?

Kuşkusuz eğitimde başarıyı ve verimliliği etkileyen birçok faktörü de sayabiliriz. Tüm faktörlerin bir araya gelmesiyle ancak eğitimde arzu ettiğimiz kaliteyi arttırabiliriz. Bu bağlamda Meşrutiyet döneminin Maarif Vekili Emrullah Efendinin Tuba ağacı nazariyesini eğitimde yapacağımız işlerin ilk adımı olarak kabul........

© dibace.net