menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Yapay Zekâ Kullanırken Yapay Zekâlaşmak

3 0
17.10.2024

Yapay zekânın hayatımıza hızlı bir biçimde dahil olması başta eğitim olmak üzere pek çok konuyu tartışmaya açmıştır. Yapay zekâ uygulama ve platformlarının her geçen gün farklı özelliklerle donatılması ve geliştirilmesi, bu teknolojik devrimin etkileyebileceği alanların sınırlarını da genişletmiştir.

Yapay zekâ uygulamalarının dünyanın çok çeşitli yerlerinde popülerleşmesinin başlıca sebeplerinden biri, bu uygulamalara olan ulaşımın nispeten kolay olmasıdır. Söz konusu platformların önemli bir örneği ise şüphesiz ki, farklı meslek kollarında çalışan profesyonellerden, neredeyse okullardaki her yaştan öğrenciye kadar herkesin aşina olduğu, dünyanın en bilinen yapay zekâ platformlarından ChatGPT’dir.

Çalışma sisteminin merkezine dil mekanizmasını konumlandıran ChatGPT, büyük dil modeli (LLM) adı verilen bir yöntemle geliştirilmiştir. Özünde yapay bir zekâ yaratmayı amaçlayan bu model, bir girdi olarak yazılı materyallerin ortak bir havuzda toplanarak yapay zekânın çıktısını hazırlamak üzere kullanabileceği çok çeşitli verilerin yer aldığı bir veritabanı oluşturmaktadır.

Örneğin, internette yazılı olarak yer alan makaleler, haberler, blog siteleri ve hatta X üzerinden yapılan paylaşımlar bile söz konusu dil modeli tarafından kullanılmak üzere tasarlanan veri havuzunda depolanmaktadır. Ancak ChatGPT, salt veri havuzundaki verileri aktarmaktan ziyade, havuzuna depoladığı yazılı bilgiler sayesinde farklı dilleri de öğrenebilmektedir.

ChatGPT’nin, internetteki yazılı kaynakları tarayarak iki yönlü bir gelişim kaydettiğini belirtmek mümkündür: Farklı türdeki kaynakları taramak suretiyle bir bilgi birikimi oluşturmakta (I) ve söz konusu kaynakların yazılmış olduğu dilleri de öğrenerek kendi dil yetisini geliştirmektedir (II). Bu bağlamda internet üzerinde yer alan bilgilerin çoğunlukla hangi dilde yazıldığı, ChatGPT’nin sahip olduğu dil becerilerini de aynı ölçüde etkilemektedir.

Sözgelimi, internet üzerindeki yazılı kaynakların büyük bir çoğunluğunun İngilizce dilinde yazıldığı göz önüne alındığında ChatGPT’nin İngilizce yetisinin Lehçe ya da Türkçe yetisinden çok daha gelişmiş olduğu söylenebilir. Dolayısıyla bir dili konuşan ve özellikle de internet veritabanına yazılı olarak o dilde girdi gerçekleştiren nüfusun sayısı ne kadar çoksa ChatGPT’nin o dilde bilgi üretme ve yanıtlama yetisi de o ölçüde gelişmiştir.

Bu bağlamda dünya üzerinde en sık kullanılan Urduca, Çince, İspanyolca, Japonca, İngilizce ve Rusça gibi diller ChatGPT özelinde daha sık tanımlanmaktadır. Bu noktada dillerin ne kadar insan tarafından konuşulduğu kadar kullanıcıların söz konusu dilleri kullanarak ne........

© Daktilo1984


Get it on Google Play