menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Politikada bir yöntem: Tehdit

21 13
03.07.2024

Tehdit, korkutarak, gözdağı vererek, zorlayarak, sindirerek, boyun eğdirerek niyete, istenen sonuca ulaşma yöntemidir. Tehdidin etkili olabilmesi için gerçekleştirecek güce, erke sahip olunduğunun da gösterisi, kanıtı gerekir. Tehditte yaptırım, cezalandırma öğeleri vardır.

Tehdidi iç politikada bir yöntem olarak kullanan MHP’nin işlevi, etkinliği, Cumhur İttifakı içindeki konumu, rolü irdelenerek yazıda, tarihsel gelişmeye de özet olarak yer verilecektir.

Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) kökenini 1958 yılında kurulan Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi (CKMP) oluşturur. 1965 yılında Osman Bölükbaşı’nın istifası üzerine Alparslan Türkeş parti başkanlığına getirilmiş; Türkeş, “Dokuz Işık” olarak adlandırdığı ilkelerle yönelmiştir. 1965 genel seçiminde yüzde 2.2 gibi düşük oy alacak ancak o dönemde uygulanan milli bakiye sistemiyle TBMM’de 11 vekille temsil edilen CKMP, unvanını 1969-70 döneminde MHP olarak değiştirmiştir. Türkeş, 1970 yılında ilkeleri gençliğe açarak güç kazanmak hedefiyle bir tür komando eğitimi gören gençlerden oluşan Ülkü Ocakları’nı kurmuştur.

1973 genel seçiminde 3; 1977 genel seçiminde de TBMM’ye 16 vekil sokabilen MHP, Meclis’teki parçalı dağılım nedeniyle, az sayıda vekille temsil edilmesine karşın CHP’ye karşı oluşturulan Milliyetçi Cephe (MC) olarak adlandırılan koalisyon hükümetinde görev almıştır. Ülkü........

© Cumhuriyet


Get it on Google Play